Slovenska misija GreenLight WorldFlight se nadaljuje: vpliv črnega ogljika na podnebne spremembe

15. novembra, 2016

<![CDATA[

Nedavno so bili v obliki okoljskega poročila javnosti predstavljeni rezultati analize o koncentracijah črnega ogljika, ki jih je na letošnji poti okrog sveta zbiral Matevž Lenarčič.

Analizo podatkov, ki zajemajo podrobnosti in primerjavo vseh dosedanjih meritev s poletov, je opravil znanstveni del ekipe, ki jo vodi dr. Griša Močnik: »Z letošnjimi meritvami smo potrdili nekatere prejšnje ugotovitve – visoke koncentracije črnega ogljika nad jugovzhodno Azijo in Indijo so se ponovile tudi v misiji GreenLight WorldFlight2016. Smo pa, nekoliko nepričakovano, naleteli na nekatera nova območja nad razvitimi deli sveta z visokimi koncentracijami črnega ogljika, ki najverjetneje kažejo visoke izpust iz črpanja in predelave nafte na obali Mehiškega zaliva«.

Nadaljevanje misije z mertivami v Evropi

Na predstavitvi je Lenarčič napovedal nadaljevanje misije, že v prvi polovici naslednjega leta so na vrsti meritve koncentracij črnega ogljika nad celotnim Sredozemljem, alpsko verigo in osrednjo Evropo. S tem želi ekipa GreenLight WorldFlight preveriti vpliv črnega ogljika, ki prihaja k nam iz Afrike in saharskega peska, na podnebne spremembe v osrednji Evropi ter dramatično taljenje ledenikov v Alpah.

]]>

(Visited 4 times, 1 visits today)