Slovenska medveda v Franciji čakata na slovenski družici

16. marec, 2018

V Franciji se bije pravi boj glede oživitve populacije medvedov v Pirenejih. Kmetje, ki se ukvarjajo z ovčerejo, namreč nasprotujejo naravovarstenikom, ki želijo dvema medvedoma priskrbeti medvedki, da bi medvedi ponovno zaživeli v tamkajšnjih gozdovih.

Medveda Canellito in Nere sta prišla iz Slovenije že leta 1990, po tem, ko so lovci praktično izničili avtohtone francoske medvede.. Poleg njiju je v Franciji še 37 medvedov, ki pa so ob Španski meji v centralnem delu, daleč stran. Naravovarstveniki pravijo, da je nemogoče, da bi se tej skupini osamljena pirenejska samca pridružila in zaživela z njimi, za medvedke pa se morala pošteno stepsti.

Želijo slovenski medvedki

Alain Reynes, vodja skupine, ki lobira pri vladi, da to pomlad pripelje medvedke iz Slovenije, pravi, da je to zelo nujna zadeva: “S samo dvema medvedoma na zahodu lahko vrsta zelo hitro izgine.”

 

Ovčerejci in čebelarji pa trdijo, da medvedi ogrožajo njihove kmetije: “Za gorske kmetije je sobivanje z medvedi zelo težko.” Lani so medvede okrivili za smrt 450 ovc, ki so ob bežanju pred njimi padle čez prepadne stene.

Nedavna anketa je pokazala, da je 84 % Francozov za to, da se medvede ohrani. Tudi okoljski minister se nagiba k temu, da pripeljejo medvedke.

 

 

 

Vir: telegraph.co.uk

(Visited 7 times, 1 visits today)