Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko

27. junija, 2017
Luka Fonda, Mina Markovič, Gorazd Hren, Janja Garnbret in Domen Škofic (foto Manca Čujež)

Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnostnem plezanju v italijanskem kraju Campitello di Fassa bo ta konec tedna Slovenijo zastopalo enajst tekmovalk in tekmovalcev. V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala (SP) v težavnosti Mina Markovič, aktualna svetovna prvakinja in skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti Janja Garnbret ter skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti Domen Škofic.

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju Val di Fassa 2017, najpomembnejši športnoplezalni dogodek letošnjega leta v disciplinah težavnost in hitrost, bo med 29. junijem in 1. julijem 2017 v Dolomite privabil več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz več kot 20 držav, ki se bodo potegovali za prestižni naslov evropskega prvaka oz. prvakinje.

V težavnostnem plezanju bo med njimi tudi slovenska izbrana enajsterica: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) v ženski ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Milan Preskar (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) v moški konkurenci. V Dolomite odhaja tudi stalna trenerska posadka slovenske reprezentance v športnem plezanju: Gorazd Hren, Luka Fonda in Urh Čehovin.

Janja Garnbret: “Na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem!”

Janja Garnbret (foto Manca Čujež)
Janja Garnbret (foto Manca Čujež)

Na EP 2015 v Chamonixu je Minin zgodovinski dosežek z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret(Šaleški AO), takrat novinka na največjih članskih tekmovanjih, ki je že takoj pokazala, da bo neizprosna tekmica starejšim kolegicam, kar je lani dokazala tudi z naslovom svetovne prvakinje v težavnosti. “Na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem, saj imam lepe spomine izpred dveh let. Tudi počutim se bolj sproščeno, ker sem letos več pozornosti posvetila balvanskim tekmam in si ne ustvarjam pritiska, da moram zmagati, ampak še zmeraj si želim dobro plezati in dati vse od sebe. Lanska sezona mi daje veliko motivacije in upam, da mi jo uspe prenesti na tekmo, čeprav moja forma še ni takšna, kot je bila lani,” je poudarila 18-letna Korošica, ki je letos zelo zmagovito zastavila tudi sezono v balvanskem plezanju, dosegla svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve in še eno drugo mesto.

INTERVJU z Janjo Garnbret v junijski reviji Lupa!

Seveda pa je hiter preskok z balvanov na težavnost svojevrsten izziv, sploh v primerjavi s tekmicami, ki se so posvetile izključno težavnosti: “Preskok z balvanov na težavnost jemljem kot izziv, čeprav mi je včasih težko, ker se tekme v težavnosti hitro bližajo, sama pa v tako kratkem času svoje forme ne morem spraviti na takšno, kot je bila lansko leto. Seveda bo razlika med tekmovalkami, ki so se pripravljale samo na težavnost, in tekmovalkami, ki smo tekmovale še v balvanih, ampak vse je odvisno od tipa smeri. Do tekme je še nekaj dni in iz tega lahko potegnem le najboljše.”

Vir: PZS

(Visited 172 times, 1 visits today)