Slovenija se uvršča v skupino močnih inovatork Evrope

29. junija, 2017

Evropska komisija je nedavno objavila pregled inovacijske uspešnosti. V njem ugotavlja, da se stanje izboljšuje, vendar je potreben enakomernejši napredek. Na splošno se je inovacijska uspešnost v 15 državah izboljšala, čeprav so med temi državami članicami velike razlike.

Skandinavske države na vrhu

Švedska ostaja vodilna inovatorka, sledijo pa ji Danska, Finska in Nizozemska. Litva, Malta, Nizozemska, Avstrija in Združeno kraljestvo so države z največjim porastom inovacij. Slovenija se uvršča v skupino močnih inovatork.

Inovacijska uspešnost EU se je najbolj izboljšala na področju mednarodnih soobjav, gostote širokopasovnih povezav, števila univerzitetnih diplomantov in doktorantov ter usposabljanja na področju IKT. Naložbe tveganega kapitala in delež MSP, ki uvajajo inovacije, pa močno upadajo. Po ocenah se bo inovacijska uspešnost v naslednjih dveh letih povečala za dva odstotka.

V svetovnem merilu EU dohiteva Kanado in ZDA, prednjačita pa Južna Koreja in Japonska. Med mednarodnimi tekmeci najhitreje napreduje Kitajska.

Vir: Evropska komisija

(Visited 8 times, 1 visits today)