Slovenec, ki se je odpovedal gradu in ljubezni, da bi pomagal drugim

2. oktober, 2018

Irenej Friderik Baraga, najpomembnejši slovenski misijonar v prvi polovici 19. stoletja, se je težkega srca poslovil od ljubljene Anice Dolinar, se odpovedal upravljanju gradu v Trebnjem in se podal na dolgo pot v Severno Ameriko, kjer je – v spomin na njegovo izjemno delo z indijanskimi plemeni – po njem poimenovano celotno okrožje v zvezni državi Michigen, ob slovitem jezeru.

Baragova pot spominov

Minuli konec tedna so se po Baragovi poti spominov sprehodili v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje. Ob začetku projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja so ob potopisnem predavanju Saša Novaka in soudeležencev izleta v Baragovo deželo odprli edinstveno razstavo. Ob raziskovanju so našli izjemen predmet – križec, ki ga je pred približno 200 leti v rokah držal Friderik Baraga! Znameniti rojak je križec kot poročno darilo podaril siroti, ki je živela pri njegovi starejši sestri Amaliji.

Križec

“Osrednji namen projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja je opolnomočiti ranljive skupine v družbi prek medgeneracijskih klekljarskih delavnic, na katerih bomo izdelovali čipko enakih možnosti,” poudarjajo organizatorji.

Razstava in dogodki še cel mesec

Ob 150. obletnici smrti Barage, katerega življenje predstavlja temelj kulturnega turizma mesta v objemu Temenice,  je razstavo replik predmetov, slik in panojev z zanimivi vsebinami iz Muzeja krščanstva na Slovenskem  pripravil in uredil Brane Praznik. Dogodek, na katerem smo si lahko ogledali izseke filma o Baragi animatorjev Oratorija Trebnje in nastope solistk Glasbene šole Trebnje, sta pripravila Občina Trebnje in Kulturno društvo Trebnje – sekcija Žnurce.

31. oktobra bo projekt Baraga in čipka obogatila tudi slaščica Baragova rezina!

 

Vir: praetorium.latobicorum.trebnje

(Visited 6 times, 1 visits today)