Slovenci prenočili v New Delhiju: “Onesnažen zrak smo takoj čutili v dihalih”

8. januarja, 2018

Zrak v indijski prestolnici New Delhi je novembra prišel med glavne novice vseh medijev. Kot je poročal BBC, je bil zrak tako onesnažen, da ima en dan dihanja v mestu enak učinek kot če bi pokadili 44 cigaret. Mi smo o najbolj onesnaženem zraku na svetu poprašali Slovenca, ki je v Delhiju ravno takrat zaključil potovanje po Indiji.

Prebivalci New Delhija so opazili močno povečano onesnaženje in gosto meglo. Dihanje onesnaženega zraka se je sprva čutilo kot blago dražeče, a so se učinki med tednom stopnjevali. Močno se je zmanjšala vidljivost, vlaki so posledično prenehali voziti, letala so imela zamudo, po vsem mestu pa so poročali tudi o številnih prometnih nesrečah. Zaprli so vse šole.

Zdravniki so opozarjali, da je šlo za izredne razmere na področju javnega zdravja. Raven onesnaženosti, merjena kot koncentracija zdravju nevarnih trdnih delcev PM2,5 v zraku, je v nekaj dneh za kar 28-krat presegla raven, ki jo kot še sprejemljivo določa Svetovna zdravstvena organizacija.

Gosta megla, kot da bi bili v kakšni proizvodnji

“V New Delhi smo prišli ravno ob najvišji prisotnosti onesnaženosti zraka. Moram priznati, da smo bili kar malo nervozni, ker nismo vedeli kako bo vse skupaj izgledalo. Žal so bili to naši zadnji dnevi in si nismo mogli splanirati drugače, let proti Evropi smo imeli iz Delhija,” začne zgodbo Matej Prebil iz Ljubljane. Po vsem tuhtanju so se odločili, da karte ne bodo preklicevali in prestavljali na kasnejši čas, ampak da se bodo odpravili v Delhi. So si pa rezervirali hotel malo izven strogega centra (finančni del), kjer naj bi bilo za odtenek malo boljše.

“Ko smo prispeli na letališče, je bilo vse skupaj videti, kot da bi bila težka megla. Prav nič se ne vidi. Ko smo stopili iz letala, smo takoj čutili v dihalih samo onesnanežnost in vedeli smo, da ne bo ravno prijetno. Zrak je bil res slab,  kot da bi bil v kakšni proizvodnji,” opisuje izkušnjo Prebil.

Matej Prebil: “Vidljivost je zelo slaba, praktično se ne vidi niti 100, 200 metrov naprej. Tako da če želiš videti znamenitosti, si jih moraš ogledati čisto od blizu.”

Kaj pa domačini? Po besedah popotnika ljudje v Delhiju to doživljajo povsem normalno, vse se odvija, kot da ne bi bilo onesnaženosti. “Malo smo se tudi pozanimali in v tem obdobju je skozi vsa leta prisotna onesnaženost, vendar take stopnje ne doseže ravno vsakič,” še doda.

Foto: The Indian Express
Foto: The Indian Express

Brez maske ne gre – kupili so zadnje 4

Še preden so prišli v Delhi, so se odločili, da njihovi izhodi ne bodo potekali brez maske. “Glede na vsa opozarjanja pa smo pričakovali, da bodo morda vsaj na letališču maske kje delili oz. imeli vsaj prodajalne z njimi. A morali smo v lekarno na letališču, kjer smo kupili zadnje 4 maske, ki so jih imeli. Mislim, da tudi zaloge niso ravno osvežili. Pretok ljudi je ogromen, in mislim da bi morali za varnost turistov bolj poskrbeti. Seveda pa maska ni brezplačna, tudi ni ravno poceni, mislim da smo za 4 maske dali cca 10 evrov. Od domačinov praktično nihče ni imel maske, morda si kdaj na trenutke usta prekrijejo z oblačili, ampak prav maske pa nimajo,” še razlaga sogovornik.

Kaj pa zrak v hotelih, imajo kakšen poseben sistem prezračevanja? “To nevem, naš hotel ni imel oken. Je bil pa v hotelu čisto ok zrak, tako da mislim da imajo urejen prezračevalni sistem po celem hotelu,” zaključi Prebil.

 

V.B.

(Visited 261 times, 1 visits today)