Slovenci pobrali vse tri zmage v prvem mednarodnem planinskem orientacijskem tekmovanju na Pokljuki

6. oktober, 2016

<![CDATA[Pokljuka je prešnji teden gostila prvo mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje, ki ga je v sodelovanju z Združenjem planinskih organizacij Balkana organizirala Planinska zveza Slovenije oz. njena Mladinska komisija.

V treh različno zahtevnih kategorijah se je pomerilo 21 ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije, kjer so ostale zmage v vseh treh kategorijah, in sicer v planinskih društvih Polzela in Poljčane.

Tekmovanje je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v treh starostnih skupinah. Mladi od 15. do 18. leta so se podali na lažjo progo, odrasli člani nad 15 let s polnoletnim vodjem ekipe so se spopadli z zelo zahtevno progo, veterani nad 40 let pa so orientacijsko znanje pokazali na zahtevni progi. Tekmovalci so se pomerili na dnevni in nočni preizkušnji ter v teoretičnem znanju orientacijskih in planinskih vsebin.

Ekipa PD Polzela - zmagovalci med mladimi (Foto: Matic Lampreht)
Ekipa PD Polzela – zmagovalci med mladimi (Foto: Matic Lampreht)

Zmage ostale v domačih ekipah
Vse ekipe so se na Pokljuki s kompasom in zemljevidom v rokah zelo izkazale, vendar pa so vse zmage ostale v domačih rokah. V najmlajši kategoriji so pred ekipama iz Srbije in Makedonije slavili tekmovalci Planinskega društva Polzela Martin Rafael Gulin, Anej Sadnik in Miha Drame, letošnji slovenski državni prvaki. Iz PD Polzela prihajajo tudi zmagovalci v kategoriji veteranov, Zoran Štok, Miroslav Jegrišek, Franjo Jajčevič, Dani Pfeifer in Jože Sadnik, ki so le za točko ugnali konkurente iz PD Ptuj, aktualne državne prvake v planinski orientaciji, ter na tretjem mestu pustili ekipo iz Črne gore.
 

V najzahtevnejši in najštevilčnejši kategoriji odraslih so vsa tri odličja odnesle slovenske ekipe – prvo in drugo mesto PD Poljčane in tretje mesto PD Vransko.

 

Pred nočo orientacijsko tekmo (Foto: Matic Lampreht)
Pred nočo orientacijsko tekmo (Foto: Matic Lampreht)

Ponoči so napake odločilne
Zmagovalce iz Poljčan, tudi letošnje državne prvake na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), so sestavljali Gvido Španring, Dani Belec, Primož Koražija in Igor Zadravec. "Tekmovanje na Pokljuki je bilo zanimiva izkušnja za udeležence, saj smo se lahko primerjali s tekmovalci iz drugih okolij. Po teoretičnih nalogah in dnevni tekmi v soboto, ki je delno potekala tudi po visokogorju, smo bile ekipe dokaj izenačene. Za najbolj selektivno pa se je pokazala nočna tekma, kjer najmanjša napaka povzroči veliko izgubo časa pri iskanju idealne smeri in kontrolne točke. Z nekaj sreče nam je uspelo najhitreje opraviti z obema progama,” je črto pod pokljuško preizkušnjo potegnil vodja ekipe Španring.]]>

(Visited 4 times, 1 visits today)