Sledenje živalim v naravi Triglavskega narodnega parka

14. decembra, 2017
Foto: Miha Krofel

Triglavski narodni park vas vabi na dogodivščino! Pridružite se izkušenim vodnikom na doživetju sledenja prostoživečim živalim. Pripeli si boste krplje in skrenili s ceste v zasneženi gozd Pokljuke. S poznavalci območja in živali, ki živijo v njem, boste poiskali njihove sledi in druge znake njihove prisotnosti.

Naučili se boste osnovnih veščin sledenja in dobili vpogled v navade živali, ki živijo v naravi. Sledenje je največkrat najboljši način, da spoznamo navade živali v njihovem okolju brez zunanjih motenj. Ponavadi za prisotnost živali v gozdi izvemo samo iz njihovih sledi. Z veliko mero sreče pa je mogoče videti tudi sledi ene najbolj izmuzljivih živali – volka.

V soboto, 16. decembra ob 9. uri se boste na zbornih mestih v infocetrih TNP na Bledu in v Bohinju srečali z vodniki in se podali na sledenje prostoživečim živalim – lisici, gamsu, srni ali celo medvedu in volku. Vodnika sta poznavalca ekologije prostoživečih živali in vas bosta seznanila z varnostjo in pravili obnašanja, ki veljajo, kadar sledimo živalim v naravi.

Odpeljali se boste na Pokljuko, si nadeli krplje in izbrano območje preiskali za svežimi sledmi. Prepoznate sledi v snegu? Lahko po sledeh ugotovite, kako se je določena žival gibala in kaj je počela? Je stikala za hrano? Je bilo živali več, ali le ena? Poleg sledi v snegu lahko najdemo tudi iztrebke in sledove objedanja…. in seveda uživamo v zimski idili.

Obvezne so prijave na info.trb@tnp.gov.si ali 04 5780 205 vsaj do četrtka, 14. decembra 2017.

Več o dogodku

(Visited 23 times, 1 visits today)