Sladek Dunaj – božični sejmi vabijo

21. november, 2017

Avstrija je znana po atraktivnih božičnih sejmih. Najbolj privlačne lahko že obiščemo na Dunaju, kjer so stojnice oživele pretekli vikend.

Med številnimi sejmišči je najbolj atraktivno pred mestno hišo (rathaus). Na bleščečih stojnicah vabijo domiselni izdelki domačih obrti, vabljive pa so tudi številne sladice in seveda jajčni punč ter kuhano vino, ki pride še posebno prav ob hladnejših večerih. Pijačo strežejo v domiselno oblikovanih skodelicah (letos v obliki škornja), za katere je potrebno plačati kavcijo. Če želite, jih torej lahko obdržite za spomin.

christmas-1873589_640

Zraven se lahko tudi okrepčate s sladkim kostanjem, pečenim krompirjem, klobasami in še čim. Med sladkimi skušnjavami prevladujejo medenjaki, vaflji, praženi mandlji. V okoliških slaščičarnah se lahko posladkate tudi s štrudljem, Sacherjevo torto, Mannerjevimi napolitankami…

 

Svet čokolade

Novost pisana na kožo ljubiteljem čokolade je letos odprti muzej čokolade – Chocolate museum. V njem lahko na atraktiven in zabaven način spoznate, od kod sploh prihajajo surovine za mamljive čokoladne slaščice. Številni razstavljeni predmeti, filmi, vas popeljejo skozi zgodovino nastanka čokolade. Tudi s pomočjo čokoladnih skulptur, interaktivnih iger in kvizov in delavnic.


Večina sejmov bo odprtih do 24. decembra, Božična vas na Trgu Marije Terezije pa vse do zadnjega dne v letu. Sejmi so običajno odprti med 10. in 21 uro, nekateri ob vikendih tudi kakšno uro dlje.

Igor Fabjan

Foto muzej čokolade: Igor Fabjan

(Visited 9 times, 1 visits today)