Skozi Trojane po omejitvah, pričenja se stalno merjenje hitrosti

30. januar, 2017
Foto: Policija

Od danes naprej med Trojanami in Blagovico potekajo sekcijske meritve hitrosti, ki bodo glede na povprečno hitrost vožnje kaznovale prehitre voznike. V luči izboljšanja prometne varnosti tudi nadzor iz helikopterja in okrepljen vozni park.

Foto: DARS
Foto: DARS

Omejitev 100 km/h

Na trojanskem odseku avtoceste merjenje hitrosti v okviru pilotnega projekta poteka od poletja 2015 naprej, vendar sta Policija in DARS šele sedaj pridobila vsa potrebna dovoljenja. Meritve se izvajajo na petkilometrskem odseku med izvozom Trojane in izhodom iz predora Podmilj iz smeri Maribora v smeri Ljubljane. Hitrost na omenjenem odseku je omejena na 100 km/h, kar pomeni, da bo voznik ob upoštevanju zapovedane tolerance 6 km/h oglobljen, če bo na odseku vozil povprečno 107 km/h ali več. Po podatkih policije je tri petine voznikov na tem odseku do sedaj vozilo prehitro.

Okrepitve tudi drugod

Policija bo obudila tudi nadzor prometa iz helikopterja, od koder bo policist cestnim prometnim patruljam sporočal podatke o kršitvah in stanju v prometu. Nadzorovali bodo predvsem avtocestne odseke in odseke, kjer je običajni cestni nadzor otežen. Policija je okrepila tudi cestno floto, saj so vozni park povečali za 42 škod octavij RS, ki so z opozorilnimi lučmi in zmogljivimi motorji posebej prilagojene nadzoru na avtocesti.

Kako deluje sistem?

Prva kamera, ki bo posnela vse voznike, je nameščena pred predorom Trojane, druga pa pri izvozu iz predora Podmilj v smeri Ljubljane. Na omenjenem odseku bo sistem izračunal povprečno hitrost vožnje. Sistem prepozna registrsko tablico avtomobila in v primeru, da je čas vožnje med posnetkoma pod dopustno mejo, bo lastnik avtomobila po pošti dobil obvestilo o prekršku za prehitro vožnjo. Tehnično gledano sistem ne snema, temveč le fotografira. Fotografije, na katerih kršitev ne bo zaznati, bo sistem izbrisal, s čimer bodo preprečili morebitne manipulacije.

Foto: Policija
Foto: Policija

Vir: www.policija.si

 

(Visited 11 times, 1 visits today)