Skoraj 200 držav soglasno podprlo slovensko pobudo za Svetovni dan čebel

6. julija, 2017

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan z delegacijo se je v sredo na Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu udeležil 40. zasedanja konference FAO. Obravnavali so tudi pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Delegati iz skoraj 200 držav sveta so projektu dali polno podporo.

»Čebelarstvo je pri nas več kot samo ena od gospodarskih dejavnosti – vse bolj je povezano z načinom razmišljanja o okolju in ostalih družbenih vprašanjih«, je v govoru poudaril mag. Židan. Minister se ob koncu zasedanja vsem zahvalil za podporo Sloveniji in projektu, ki združuje cel svet.

Tudi o podnebnih spremembah

Istočasno poteka tudi ministrski segment, ki se na tokratni konferenci posvečal vprašanjem podnebnih sprememb v povezavi s kmetijstvom ter prehransko varnostjo.

Mag. Dejan Židan je v tem sklopu poudaril, da od leta 2015 naprej ponovno narašča število lačnih ljudi. »Podnebne katastrofe zaradi podnebnih sprememb in vojne terjajo svoj davek. Rešitev iščemo v novih tehnologijah, raziskavah, prilagajanju… Vse to drži, vendar je nezadostno, če se ne bo povečala solidarnost med ljudmi, državami in regijami. Naše dejanje, ki ima široko podporo, pa je večja skrb za čebele in druge opraševalce. Če se je v zadnjih 50. letih proizvodnja hrane podvojila, pa se je za 4-krat povečala proizvodnja hrane, odvisne od opraševanja. Tudi to je naš prispevek k svetovni borbi proti lakoti«, je zaključil mag. Židan.

Svetovni dan čebel – majhen, a pomemben korak k zagotavljanju hrane

Pobuda za svetovni dan čebel je po besedah ministra majhen, a pomemben korak k zagotavljanju hrane, k borbi za odpravo lakote. »Naša pobuda je nastala iz prepričanja, da lahko s skupnimi močmi naredimo več in izredno vesel sem, da je skrb za čebele pomembna vsem državam.« Po njegovih besedah se vsi strinjamo, da so čebele in drugi opraševalci izjemno pomembna bitja.

»Izredno pomemben je učinek na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in zagotavljanje prehranske varnosti. Neprecenljiv je tudi njihov prispevek k ohranjanju narave. Pomembne so z vidika dohodka kmetov in še posebej za male pridelovalce ter s številnih drugih vidikov. Hkrati pa so čebele vse bolj ogrožene, zato moramo združiti moči, da jih zaščitimo«, je še dejal mag. Židan.

Ob tem je dodal, da je za Slovenijo to zelo pomembno vprašanje, saj smo Slovenci čebelarski narod. »Čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov, na katere smo zelo ponosni. Čebelarstvo je pri nas več kot samo ena od gospodarskih dejavnosti – vse bolj je povezano z načinom razmišljanja o okolju in ostalih družbenih vprašanjih«. Skupno delovanje čebelarjev in države je po mnenju ministra v preteklih letih sprožilo široko družbeno gibanje v podporo varovanju čebel in narave, povezovanju pridelovalcev in potrošnikov na lokalni ravni ter uporabi znanja, izkušenj in tradicije čebelarstva pri soočanju s sodobnimi izzivi.

Foto: MKGP
Foto: MKGP

Dokončna potrditev pobude predvidoma decembra

V razpravi so se oglasili predstavniki različnih držav in predstavniki regionalnih skupin, Slovenija pa je ob zaključku razprave dobila podporo vseh držav članic FAO (skupaj jih je 194). Predsedujoči Konferenci se je ob koncu zahvalil ministru in Sloveniji za dobro predstavitev in projekt, ki je dobil celotno podporo. 40. zasedanje Konference FAO je za Slovenijo še posebej pomembno. Potrditev pobude na ravni Konference FAO predstavlja zadnji (tretji) korak v okviru uradne obravnave na ravni FAO. Obravnava se bo nato nadaljevala v New Yorku, kjer pričakujemo dokončno potrditev na Generalni skupščini OZN predvidoma decembra letos.

Vir: MKGP

(Visited 10 times, 1 visits today)