Sicilijansko mesto duhov išče nove prebivalce

17. julij, 2019

Leta 1968 je vzhodni del Sicilije prizadel eden najhujših potresov v Italiji in porušil številna mala mesta. Poggioreale je eno teh mestec, ki je bilo uničeno v potresu. A namesto da bi ga obnovil so za prebivalce zgradili novo mesto, nekaj kilometrov stran. Ruševine pa so ostale nedotaknjene do danes.

Poggioreale Nuova – novo mestece – ni bilo niti najmanj podobno originalu in domačini niso bili zadovoljni. “Preseliti ljudi ni bilo težko, težko pa je prenesti stoletja zgodovine, navad in tradicije,” je lani, ob 50-letnici potresa, za Guardian zapisal Lorenzo Tondo. Modernemu mestu, ki je bilo zgrajeno po meri avtomobila, so manjkala dvorišča in uličice, na katerih so se prebivalci srečevali.

Rezultat? Mesto, ki ni bilo dom. Večina nezadovoljnih prebivalcev se je zato raje odselila daleč proč, bodisi drugam, kjer so imeli več zelenja in starih ulic ali pa kar v tujino. Tudi novi Poggioreale je postal mesto duhov – kot prvotni.

Zdaj ima župan novega mesta načrt, da obnovi prvotno mesto in si želi, da bi se vanj vrnili prvotni prebivalci ali njihovi potomci, ki so “raztreseni” po vsem svetu. Išče tiste, ki še čutijo močno vez s svojim rodnim krajem in želijo pomagati.

Župan je za CNN Travel povedal, da prenovljeno mestece vidi predvsem kot počitniško destinacijo, ki bo videti kot iz razglednice, z nekaj butičnimi trgovinicami, restavracijami in nastanitvami.

 

Vir: LP

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)