Šerpa zmagovalec 11. festivala gorniškega filma, najboljši alpinistični film slovenski Ama Dablan

24. februarja, 2017
Ama Dablam, izsanjane sanje, najboljsi alpinisticni film (arhiv FGF)

Avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu, ki večplastno sliko problematiko komercialnega alpinizma v Himalaji, je zmagovalec 11. festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 43 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura. Lovorika za najboljši alpinistični film je ostala v Sloveniji, pri ustvarjalcih filma Ama Dablam, izsanjane sanje.

Nagrajeni filmi bodo od danes do nedelje na ogled v Ljubljani, Celju, Novi Gorici, Domžalah in Mojstrani, Cankarjev dom danes gosti še predavanji slovenskega športnega plezalca Jerneja Kruderja in avstrijskega alpinista Roberta Schauerja, Slovenski planinski muzej pa Janeza Volkarja.

Smrtonosni plaz na ledeniku prisili Šerpe k težkim odločitvam

Šerpa - Spor na Everestu, prejemnik glavne nagrade mesta Domzale (arhiv FGF)
Šerpa – Spor na Everestu, prejemnik glavne nagrade mesta Domzale (arhiv FGF)

Glavno nagrado mesta Domžale prejme avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu režiserke Jennifer Peedom. “Z veliko filmsko narativno senzibilnostjo film poveže v eno tri zgodbe, ki jih z vso brutalnostjo razkrije smrtonosni plaz na ledenem slapu ledenika Khumbu, ki prisili Šerpe, gorske vodnike komercialnih odprav na Everest in njihove stranke k odločitvam, o katerih mora skozi film zavzeti stališče tudi gledalec,” je obrazložila mednarodna festivalska žirija, ki so jo sestavljali Martina Čufar Potard, Aleša Valič in Marco Ribetti, ki je imela tudi letos zahtevno nalogo jagodnega izbora izmed 43 kakovostnih filmov.

Ama Dablam – sedemdnevni vzpon Furlana in Humarja iz leta 96

Najboljši alpinistični film je slovenski film Ama Dablam, izsanjane sanje, pripoved o sedemdnevnem vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama, iz baznega tabora je vzpon s kamero spremljal Zvonko Požgaj. “Dokumentarni film o izjemnem dosežku v Himalaji uspešno rekonstruira ta alpinistični podvig z odlično uporabo arhivskega filmskega in fotografskega gradiva, z izvirnim zvokom in pripovedmi sodobnikov, ki doživeto izrišejo oba junaka severozahodne stene Ama Dablama leta 1996,” je zapisala žirija.

Nagrade tudi za Jezdece viharjev, Seznam, Domovino smučanja in Ploščo

Najboljši plezalni film je Jezdeci viharjev (Franz Walter, Nemčija), ki z izjemnimi posnetki in zanimivo filmsko pripovedjo poetično združi vzpon dveh svetovno znanih alpinistk z zgodbo o prvenstvenem vzponu v tej legendarni smeri v Patagoniji.

Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi prejme Seznam (Guido Perinni, Švica), v katerem režiser legendarnih filmov o smučanju v gorah in mladi smučar predstavita tehniko smučanja, ki osuplja smučarske legende in spreminja način spusta po alpskih strminah.

Odličen raziskovalni dokumentarni film Domovina smučanja (Fulvio Mariani, Mario Casella, Švica), ki nas skozi preplet podob neznanih pokrajin, zgodb ljudi in zgodovinske poti pripelje v Altaj, domovino smučanja, je nagrajenec v kategoriji gorska narava in kultura.

Nagrado za kratki gorniški film prejme Plošča (Nadine Boller, Švica, Kirgizija), ki z uporabo prefinjene filmske govorice v nekaj minutah odpre okna v različne svetove in življenja.

Žirija je podelila tudi častne pohvale:

  • alpinističnemu filmu Ogledalo (Matt Pycroft, Anglija),
  • plezalnemu Igrišče odraslih otrok (Guillaume Lion, Belgija),
  • filmu Dodova sreča (Josh Lowell, ZDA) v kategoriji gore, šport in avantura ter
  • filmu o gorski naravi in kulturi Nosačeva svoboda (Pavol Barabáš, Slovaška).

Izpostavljen okoljski problem

Televizija Slovenija pa je nagradila raziskovalni dokumentarni film Sveta (ne)sveta reka (Peter McBride, Jake Norton, ZDA), ki očara z edinstvenimi podobami rojstva svete reke Ganges v Himalaji – in v istem hipu strezni s podatkom o globalni onesnaženosti snega že pri njenem izviru.

 

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)