LOGO_LUPA_web

Septembrske noči posvečene netopirjem

6. september, 2019

Netopirji, skrivnostne nočne živali, so med sesalci edini, ki so sposobni aktivnega leta. V naslednjih dneh jih lahko pobližje spoznate, saj Slovensko društvo za preučevanje in varstvo netopirjev prireja več dogodkov v okviru mednarodne noči netopirjev.

Netopirji (Chiroptera) so samostojen red sesalcev. Toplokrvne živali, ki imajo telo prekrito z dlako in kotijo žive mladiče, ki svoje prve dni življenja sesajo materino mleko. Njihove prednje okončine so preobražene v letalne prhuti. Med podaljšanimi dlančnicami in prstnicami ter telesom in zadnjimi nogami imajo razpeto posebno kožnato opno. Ko mirujejo, se z ostrimi krempeljci na nogah lahko oprimejo tudi najmanjše gube na na videz gladki površini.

Večino vrst v Evropi živi tudi v Sloveniji

Na svetu so do zdaj odkrili že 1116 vrst netopirjev, kar predstavlja četrtino vseh vrst sesalcev. Večina njih sodi v podred malih netopirjev (Microchiroptera), okoli 190 vrst pa sodi v podred velikih netopirjev – leteče lisice (Megachiroptera). V Evropi živijo le predstavniki malih netopirjev, ki pripadajo vsaj 32 vrstam, v Sloveniji pa je bilo najdenih kar 30 vrst.

Še več zanimivosti o netopirjih lahko izveste na dogodkih v sklopu mednarodne noči netopirjev.

Sobota, 7. september: Noč netopirjev pri Županovi jami

Popoldne od 14. ure naprej bodo potekale različne izobraževalne in ustvarjalne delavnice, kako nastaja Kras, izdelovanje netopirnice, predstavil se bo tudi netopirček Branko v pravljičnem gledališču. Med 15. in 17. uro bo možen voden ogled Županove jame. Ob 18.30 se začne strokovno predavanje Jake Kregarja iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Ob 19.15 bo omogočeno poslušanje oglašanja netopirjev z UZ detektorji.

Petek, 13. september: PreŽiveti z netopirji

Ob 19. uri bo v nekdanji šoli v Kančevcih (Kančevci 38, 9203 Križevci) odprtje prve stalne razstave v Sloveniji z naslovom, PreŽiveti z netopirji. Razstava bo strokovno vodena, omogočeno bo tudi poslušanje in opazovanje netopirjev.

Sobota, 14. september: Pregledovanje netopirnic

V Parku Tivoli in Koseškem bajerju lahko skupaj s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev pogledate, kaj se je naselilo v netopirnice.

Od 14. do 22. septembra: Koliko je mračnikov na nebu?

Pridružite se hkratnemu štetju navadnih mračnikov, ki poteka ob večjih vodnih telesih po Sloveniji.

 

Vir: Slovensko društvo za preučevanje in varstvo netopirjev

(Visited 9 times, 1 visits today)