Šenčur: Z drevesi do zaščite pred hrupom in smradom letališča

6. april, 2017
Foto: MZI

Namesto protihrupne ograje so za zmanjšanje hrupa v okolišu Letališča Jožeta Pučnika zasadili drevesa. Vegetacijska protihrupna bariera Šenčur bo hkrati poskrbela za zaščito proti prahu in smradu.

Simbolične zasaditve dreves se je včeraj udeležil tudi minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, ob tem pa povedal: “Zelo sem vesel, da danes po vseh prizadevanjih s tem simboličnim dejanjem zaključimo postavitev te protihrupne vegetacijske bariere, za katero želim, da bi bila učinkovita, županu Šenčurja in krajanom pa se zahvaljujem za potrpljenje.”

13.000 sadik dreves in grmovnic

“Bariera se nahaja med severnim delom Letališča Jože Pučnik Ljubljana in naseljem Šenčur. Razteza se na 7,52 ha, na katerih so posadili kar okoli 13.000 sadik drevnin in grmovnic, ki bodo varovala Šenčur pred hrupom, povzročenim na letališču predvsem med testiranjem motorjev in vožnji letal po vzletno-pristajalni stezi,” pravijo na MZI. Poleg zvočne zaščite oziroma zmanjšanja emisij hrupa v okolje, bo vegetacijska bariera služila tudi kot protiprašna zaščita in zaščita proti smradu, kar bo prav tako pripomoglo k večji kakovosti bivanja v bližnjih naseljih.

 

Vir: MZI

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)