Romanje iz Vatikana preko Slovenije do Katovic – za podnebje

7. novembra, 2018
Foto: climatepilgrimage.com

V teh dneh so romarji, ki hodijo pod pokroviteljstvom Globalnega katoliškega podnebnega gibanja v Sloveniji. S svojim romanjem želijo opozoriti na podnebne spremembe, ki so težava vseh nas.

Romanje za podnebje se je začelo v Vatikanu, na trgu Sv. Petra, 4. oktobra, na dan, ko goduje Sv. Frančišek, zavetnik okoljevarstvenikov. Romarji bodo v dobrih dveh mesecih prehodili 1500 km dolgo pot preko Italije v Slovenijo. V začetku tedna so se romarji ustavili v Divači, Pivki in Ljubljani, kjer bodo ostali do četrtka. Pot bodo nadaljevali proti Mislinji in Radljah ob Dravi ter predvidoma v nedeljo prečkali mejo z Avstrijo. Od tam jih bo pot vodila preko Slovaške in Češke do Katovic na Poljskem.

“Slovenija je lepa… veliko gozdov ima, imeli pa smo tudi veliko intervjujev,” je eden od odzivov romarjev na slovenskem delu poti (na tviterju).

Ob prihodu v Katovice se bo tam začela podnebna konferenca COP24. Romarji bodo združili moči z lokalno skupnostjo, ki se zavzema za energetski prehod iz premoga na obnovljive vire energije.

Vir: The Climate Pilgrimage, Greenpace Slovenija

(Visited 5 times, 1 visits today)