LOGO_LUPA_web

Razstava Gorenje na Vrhniki – ekološka katastrofa v fotografijah in citatih

10. avgust, 2017
Foto: mojaljubljanica.si/gorenje-na-vrhniki-2

Razstava Gorenje na Vrhniki, ki se je odprla v ponedeljek, 7. avgusta, bo na ogled do 20. avgusta na mestnih plakatih TAM-TAM na Vrhniki. Fotografije in citati prikazujejo ekološko nesrečo v podjetju Kemis na Vrhniki, vendar pa, kot pravi eden od avtorjev, Žiga Gruden, ne moralizirajo.

“Razstava je (od)govor na naša temeljna bivanjska vprašanja, ki so bazično politična. Zato je razstavo fotografij in citatov potrebno umestiti v polje kulturne politike. Pomembno je spoznanje, da je vprašanje varstva okolja nekaj, kar presega strankarska razhajanja dnevne politike,” dodaja Gruden in poudarja, da je eno izmed temeljnih sporočil razstave, da je manipulacija in zloraba ekološke nesreče za dnevno strankarsko politiko in nabiranje političnih točk pred prihajajočimi volitvami neetično.

Andrej Marković, eden od avtorjev razstave: “Opravičila ni. Kaj naj torej storimo? Kolikor se da, glasno govorimo. Po mesecu dni govorjenja, ki ga redko kdo sliši, potrebujemo predah. Čas počasi razkraja spomin.Usedemo se in spijemo pivo. Zamisel je dobra. Denarja ni. Iz ust uradnih ljudi letijo smeti. Ogenj še vedno gori.”

Fotografije opremljene z najbolj neprimernimi javnimi izjavami

“Razstava ne moralizira. Skrbno izbrane (najbolj neprimerne) javne izjave oseb so sicer iztrgane iz konteksta. In vendar pri tem ne gre za običajen proces izkrivljanja realnosti, temveč ravno obratno. Izbrane izjave, ki smo jih osamili, šele orišejo (pravi) kontekst, torej takega, kakor smo ga občutili občani. Drugo sporočilo razstave je, kakšen je miselni svet in kakšno stanje duha. V letu 2017 sprejemamo nov Zakon o varstvu okolja in državno strategijo za to področje. Sprejemamo tudi Nacionalni program kulture, ki mu (verjetno) sledi nov krovni zakon za to področje. Sporočilo razstave je, da je potrebno jasno opredeliti javni interes oziroma (kulturno) politiko,” še pojasnjuje Gruden.


Vir in več o razstavi: mojaljubljanica.si

 

(Visited 6 times, 1 visits today)