LOGO_LUPA_web

Prvomajske otroško-družinske delavnice v centru TNP Bohinj in začetek sezone v Trenti

27. april, 2017
Foto: Mitja Sodja (STO)

Mogočen, skrivnosten, vznemirljiv, igriv, zapeljiv in neponovljiv. Edini narodni park v Sloveniji, se ponosno razteza na 840 kvadratnih kilometrih, v osrčju Julijskih Alp.

Neskončni, skrivnostni gozdovi, globoke doline, visoke planine in voda, ki se bistra pretaka z najvišjega vrha – Triglava, v reke, jezera in potočke. Avtohtone živali, z divjim volkom, medvedom in risom ter pestro, pisano rastje z 19 vrstami endemičnih rastlin. Tu, kjer so doma številni miti in legende ljudje še vedno živijo kot nekoč, v popolnem sožitju z naravo, s posluhom za tradicijo.

TNP pripravlja otroško družinske delavnice, ki bodo otroke in starše popeljale v naravo ter v zanimivi svet zabave in odkrivanja:

  • PASTIRSKE IGRE, sobota, 28. 4. 2018, ob 10.00, Center TNP Bohinj, Stara Fužina: Otroci so v preteklosti veliko časa preživeli zunaj. Kljub temu, da so pomagali pri delu, so se znali tudi izvrstno zabavati z igrami, ki smo jih mnogi že pozabili. Pridružite se delavnici Pastirske igre in obudite spomin na igre, ki so se jih igrali naši dedki in babice.
  • MLINČEK, petek, 27. 4. 2018, ob 10.00, Center TNP Bohinj, Stara Fužina: Z vodnimi kolesi ali mlini so naši predniki uporabljali moč in energijo, ki so jim jo nudile naše, v hitrem drncu tekoče reke. Najbolj pogosto so bili vgrajeni v mline in žage. V Stari Fužini sta še vedno delujoča mlin in žaga, ki izkoriščata vodni potencial Mostnice. Otroci so tudi že nekoč postavljali mlinčke na domače potoke in opazovali, kako se vrtijo. Če so bili dobro izdelani in postavljeni na primerno mesto, so lahko več tednov skupaj opozarjali na izvrstno iznajdljivost nekdanjih graditeljev.
  • PISAN POMLADNI SVET, ponedeljek, 30. 4. 2018, ob 10.00, Center TNP Bohinj, Stara Fužina: Kaj se skriva na travniku, ob jezeru in pod drevesom, bomo z mladimi raziskovalci odkrivali na kratkem pohodu. Drobne živali in cvetlice si boste ogledali tudi pod lupami v naravoslovni sobi Centra TNP Bohinj.
  • INFORMACIJSKO SREDIŠČE V TRENTI ODPIRA VRATA, petek, 27. 4. 2018, ob 19.00, Informacijsko središče Dom Trenta: Odprtje razstave in predavanje Miha Pavška  bodo popestrili s kratkim kulturnim programom, v katerem bo nastopil Moški pevski zbor Triglav Trenta. Predlani je minilo sedem desetletij od prvih uradnih meritev Triglavskega ledenika. To je bila hkrati tudi ena prvih nalog istega leta ustanovljenega Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Raziskovanje Triglavskega ledenika je najstarejši stalni slovenski raziskovalni projekt v Sloveniji.
(Visited 4 times, 1 visits today)