Prvič v Sloveniji: Evropski festival nenasilne komunikacije

22. julij, 2017

Od danes do 29. julija, prvič v Sloveniji, v Hotelu Bellevue na Pohorju poteka Evropski festival Nenasilne komunikacije. „Želja je, da bi tovrstni pristop razširili po Sloveniji, tako v medsebojnih odnosih, kot v šolah, organizacijah, podjetjih,“ pravi Javor Škerlj Vogelnik, dipl prof. športne vzgoje in trener v procesu certifikacije pri Mednarodnem centru za nenasilno komunikacijo.

Eno osnovnih vodil nenasilne komunikacije je iskanje kakovosti stika z ljudmi, ki omogoča zadovoljitev potreb vseh vpletenih.

Kaj sploh pomeni nenasilna komunikacija?

Foto: www.cnvc.org
Marshall Rosenberg (Foto: www.cnvc.org)

„Nenasilna ali tudi povezovalna komunikacija je globalno uveljavljen pristop, ki obsega naravnanost, veščine in orodja za opolnomočujoče, avtentično, sočutno in sodelovalno delovanje – tako v osebnem, organizacijskem, skupnostnem, kot tudi sistemskem kontekstu,“ pojasnjujejo na Povezovalni komunikaciji, kjer organizirajo komunikacijska izobraževanja.

Z ozaveščanjem notranjih vzgibov – kot so potrebe in vrednote – pri sebi in drugih vzpostavimo polje slišanosti in razumljenosti, ki omogoča soustvarjanje rešitev, ki v največji možni meri upoštevajo potrebe vseh vpletenih.

Nenasilno komunikacijo je že v sedemdesetih letih prejšnjega. stoletja razvil dr. Marshall R. Rosenberg; od takrat pa doživlja razmah po celem svetu.

Dan odprtih vrat

27. julija bo priložnost, da začutimo duha nenasilne komunikacije in njenega prispevka h graditvi skupnosti, hkrati pa se bomo lahko na delavnicah seznanili s temelji tega pristopa. „Predvidevamo, da bo interesa dovolj, da ta dan ponudimo krajšo uvodno delavnico (“pokušina NNK”) tudi v slovenskem jeziku. Seveda pa se lahko pridružite tudi kateri koli delavnici, ki bo ta dan v angleščini potekala za vse prisotne (po načelu odprtega prostora se vzporedno odvija več dogodkov; greste pa tja, kamor vas najbolj potegne),“ pravijo organizatorji.


Več na: nvcfestival.eu

(Visited 8 times, 1 visits today)