Prvi Alzheimer Cafe v novem prostoru Spominčice

26. junija, 2017

Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica zadnja leta dela zelo veliko na osveščanju slovenske javnosti z vsemi svojimi aktivnostmi, zlasti s projektom Alzheimer Cafe. Prvič so organizirali Alzheimer Cafe v novem prostoru združenja Spominčica v podhodu pri Vilharjevi ulici, Ljubljana (Podhod Bežigrajska vrata). Ta prostor je prva Demenci prijazna točka v Ljubljani, uradno ga bodo odprli v prihodnjih dneh.

AC_15_junij_2017_7
Foto: Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica

Alzheimer Cafe je terapevtska post-diagnostična skupina, na kateri udeleženci v neformalnem in sproščenem vzdušju izmenjujejo izkušnje in pridejo do novih in potrebnih informacij o različnih težavah v različnih fazah bolezni. »Število Alzheimer Cafejev je več kot 60 in potekajo po vseh Sloveniji, kar dokazuje, da je to oblika druženja, ki so jo svojci potrebovali. Alzheimer Cafe je neformalna oblika druženja, namenjena predvsem svojcem, pa tudi osebam z demenco v začetni fazi bolezni, ob prisotnosti strokovnjakov za demenco in prostovoljcev Spominčice, ki je tudi koordinator teh dogodkov za vso Slovenijo,« pove Štefanija L. Zlobec, predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica.

AC_15_junij_2017_7
Foto: Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica

Zadnje priporočilo Alzheimer Europe je, da se Alzheimer Cafeji organizirajo v mestnih središčih, v kavarnah in knjižnicah ter s tem prispevajo k osveščanju širše javnosti in destigmatizaciji bolezni.

K. Ž.

(Visited 10 times, 1 visits today)