Prva letošnja žrebička v Lipici je rjavka Slava

12. april, 2017
Foto: Kobilarna Lipica

Pred velikonočnimi prazniki so se v Kobilarni Lipica razveselili rojstva prve letošnje žrebičke, rjavke Slave. Danes sta prišli na svet še Canissa in Steaka, do začetka junija se bo dragocena plemenska čreda Kobilarne Lipica povečala za več kot 20 igrivih temnih žrebet.

Ime je dobila po materi

Tik pred velikonočnimi prazniki je v Kobilarni Lipica prišla na svet prva letošnja žrebička. “To je rjavka Slava, mala, igriva žrebička, ki je – tako kot že stoletja velja za lipicanske žrebičke – dobila ime po materi 641 Slava XVI,” so povedali v Kobilarni Lipica. Na svet je prišla v ponedeljek, 10. aprila, ob pol treh zjutraj, v varnem zavetju mogočnih kamnitih zidov kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsa lipicanska žrebeta v Lipici.

Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica

Njenega rojstva so se razveselili vsi, ki v Kobilarni Lipica skrbijo za dragoceno plemensko čredo več kot 330 lipicancev. Prav posebno so bili ponosni zato, ker je mala Slava prvorojenka matere 641 Slava XVI, ki bo v prihodnjem tednu dopolnila osem let in svojo malo žrebičko ves čas skrbno in nežno varuje.

Oče male Slave je plemenski žrebec 522 Neapolitano Gaetana XXXII. Obiskovalci letošnje premierne predstave v Lipici so ga lahko občudovali v solo nastopu – točki, ki jo izvajajo le najvišje izšolani lipicanski žrebci. Mala Slava je njegova druga potomka.

Še dve žrebički rojeni danes

Danes zgodaj zjutraj sta prišli na svet še dve mali žrebički, Canissa in Steaka. Tako kot Slava bosta s svojima materama preživeli ta in naslednji teden v varnem okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači. Že v drugi polovici meseca maja pa bodo Slavo, Canisso in Steako lahko pozdravili in občudovali tudi obiskovalci Kobilarne Lipica: najprej v varnem zavetju notranjega dvorišča hlevov na Borjači, nato pa tudi na prostranih zelenih pašnikih Kobilarne Lipica, kjer bodo odraščale skupaj z ostalimi žrebeti letošnje generacije.

 

Vir: Kobilarna Lipica

(Visited 8 times, 1 visits today)