Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti

9. novembra, 2018

“Vsako leto se na milijone ptic iz Evrope odpravi na izjemno zahtevno in dolgo pot vse do prostranih planjav Afrike. Vendar se pot za nekatere ptice ne konča v Afriki, kjer bi lahko preživele zimo, ampak se njihova pot konča v pasteh, mrežah in limanicah ter nazadnje na krožniku ali pa kot okras na steni,” sporočajo z Društva za oprazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Slovenija je še do nedavnega veljala za nekakšno oazo, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem, sploh če se primerjamo s sosednjo Italijo ali balkanskimi državami. A v zadnjih nekaj mesecih se je ugotovilo, da temu žal ni tako. Kriminala nad pticami je v Sloveniji precej več, kot se je doslej verjelo.

‘Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti’ je nov 4-letni projekt Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija EURONATUR.

Namen projekta je preučiti razsežnosti nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji ter vzpostaviti aktivno sodelovanje s službami, pristojnimi za preganjanje tovrstnega kriminala. “Prav tako želimo v sklopu projekta vzpostaviti mrežo volonterjev, ki bi nam pomagali odkrivati in preganjati IKB pri nas. Le s skupnim sodelovanjem bomo lahko uspešni ter pticam zagotovili čim varnejšo selitveno pot,” poudarjajo na DOPPS.


Ob tem vse ljubitelje narave in ptic na društvu prosijo, da jim ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

(Visited 13 times, 1 visits today)