Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2017

5. junija, 2018
Foto: MSS

4. junija je na Brdu potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja in t.i. Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Natečaj je letos že šestnajstič zapored izvedel Mladinski svet Slovenije, častni pokrovitelj natečaja pa je že vrsto let predsednik RS Borut Pahor, ki je tudi letos gostil zaključno prireditev ter izročil plaketo nosilcu Naj prostovoljskega projekta.

Božiček za en dan

Ključno priznanje za kolektivno prostovoljsko delo je prejel Zavod 364, in sicer za projekt Božiček za en dan. Gre za projekt, ki ga sedaj poznamo že vsi, saj je z nami že pet let zapored. Izjemen napredek projekta v teh 5 letih pa je ključni razlog, da je bil izbran za najboljšega; od 225 obdarjenih otrok v prvem letu je namreč to število v 2017 preseglo 11.000. “Projekt je prav tako dobil nove razsežnosti z obdaritvijo otrok v tujini, z obdaritvijo starostnikov, pri njem pa sodeluje tudi vse več prostovoljcev. Pomembno in obsežno delo pa je bilo opravljeno tudi s pripravo in razvojem sistema zbiranja podatkov o otrocih in »Božičkih« ter razvrščanja in dostave daril,” so še pojasnili organizatorji.

Mladi prostovoljci

Najmlajši (do 19 let) Naj prostovoljec je postal Urban Lečnik Spaić iz Ljubljane, Naj prostovoljka v skupini do 19 let je postala Brina Gaber iz Škofje vasi, predlagalo pa jo je Društvo Salezijanski mladinski center Celje. V starostni skupini 20 do 29 let je Naj prostovoljec postal Ajet Kevrić iz Velenja, Naj prostovoljka v isti starostni skupini je postala Maja Maraž iz Kopra.

V skupini prostovoljcev, starih 30 let ali več, je Naj prostovoljec postal Zvonimir Kolenc iz Vač, na predlog Zavod za razvoj zavesti, družinsko gledališče Kolenc. V isti starostni skupini ja Naj prostovoljka postala Hasnija Dugonjić iz Jesenic.

Posebni dosežki

Prvo priznanje za posebne dosežke je prejel Jure Grahek iz Ljubljane, in sicer na predlog Slovenske filantropije. Prostovoljec je namreč izpeljal medijsko akcijo za spodbujanje medkulturnega dialoga in dobrodelno akcijo za otroke begunce.

Drugi dobitnik priznanja za posebne dosežke, Boris Krabonja iz Ptuja, na predlog Društva za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik. Izjemen prostovoljec že leta žrtvuje svoj čas za ozaveščanje javnosti o socialnih krivicah, še posebej se ukvarja z ljudmi, ki živijo pod pragom revščine, predvsem brezposelnimi in upokojenci. V letu 2017 je v okviru dejavnosti društva uspešno preprečil 15 deložacij in 440 posameznikom omogočil preživetje z zagotavljanjem prehranskih bonov ter s plačilom položnic.

 

 

Vir: Mladinski svet Slovenije

(Visited 24 times, 1 visits today)