LOGO_LUPA_web

Program Svit: “Zaradi zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki se bo pomembno zmanjšala umrljivost zaradi tega raka”

2. marec, 2017

Včeraj se je začel mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki. Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, je z letom 2017 zakoračil v 5. presejalni krog, ki traja dve leti.

SVIT
Foto: program-svit.si

“V tretjem presejalnem krogu je bila odzivnost v program 59,7 %, doseči pa bi želeli, da se v program odzove vsaj 70 % vabljenih. K temu močno pripomore sodelovanje na lokalni ravni, kjer z različnimi pristopi spodbujamo ljudi k pomembnemu koraku za ohranjanje njihovega zdravja,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Odkrivanje predrakavih sprememb v okviru programa Svit vpliva na upadanje novih primerov raka

“Po podatkih Registra raka je od leta 2010 do 2013 upadlo število novih primerov raka (incidenca) za 349, kar lahko pripišemo prav odkrivanju in odstranjevanju predrakavih sprememb v okviru Programa Svit,” je povedala vodja Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik z NIJZ in nadaljevala: “V osmih letih izvajanja Programa Svit smo odkrili več kot 2500 rakov in več kot 70 % jih je bilo odkritih v zgodnji fazi razvoja, ko rak še ni prerasel črevesne stene in so načini zdravljenja enostavni in uspešni. Četrtina vseh rakov je odkrita celo tako zgodaj, da pomeni odstranitev polipa že tudi ozdravitev. Zaradi zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki se bo pomembno zmanjšala umrljivost zaradi tega raka.”

»Program Svit je dokazano uspešen presejalni program, ki rešuje in izboljšuje kakovost življenja ter razbremenjuje zdravstveni sistem. Podatki Registra raka kažejo na upadanje pojavnosti raka debelega črevesa in danke v Sloveniji. To je posledica vse večje odzivnosti ter dejstva, da se program izvaja v skladu z visokimi standardi kakovosti, «je povedala Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje z Ministrstva za zdravje RS.

Uspehi rezultate podpore v lokalnih okoljih

V populaciji, vključeni v Program Svit (50─74 let), je po podatkih Registra raka od leta 2011 mogoče zaznati zmanjšanje števila umrlih kot desetletje prej, kar lahko pripišemo odkrivanju in uspešnemu zdravljenju zgodnjih oblik raka znotraj Programa Svit. “Pomembno vlogo pri tem igrajo tako zdravstveni kot tudi ostali strokovni delavci v okoljih ljudi, ki se povezujejo in sodelujejo s skupno vizijo doseganja boljšega zdravja svojih sokrajanov,” še izpostavljajo na NIJZ.

Tudi zdravstveni delavci v zdravstvenovzgojnih centrih lokalnih zdravstvenih domov se poslužujejo podobnih pristopov. Poleg tega imajo v večini zdravstvenih domov ljudem na voljo Svitovo kontaktno točko, kjer lahko dobijo vse potrebne informacije o poteku programa, odgovore na vprašanja in pomoč pri sodelovanju.

 

Vir: NIJZ

(Visited 4 times, 1 visits today)