Pripravljeni, pozor … Pomlad prihaja!

7. aprila, 2016

Pomlad prihaja! je mednarodni projekt, s katerim društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije spodbuja zanimanje otrok za naravo in ohranjanje ptic selivk ter sodelovanje pri različnih aktivnostih, ki so povezane z varstvom ptic in njihovim življenjskim okoljem.

Z beleženjem prvih opazovanj kmečke lastovke, bele štorklje, kukavice, hudournika in čebelarja na spletni strani www.springalive.net/sl-si otroci, učitelji in družine iz Evrope, Osrednje Azije in Afrike ustvarjajo zemljevid neverjetnih potovanj, ki jih vsak dan opravijo te ptice. Pomlad na zemljevidu projekta se vsako leto začne z nekaj posameznimi zgodnjimi opazovanji v južnejših krajih, ki so na zemljevidu označene s svetlo oranžno barvo. Tekom posameznih dni pa se barva na zemljevidu spreminja, saj prejmemo vedno več podatkov o opazovanjih ptic selivk. V državah, kjer ptice gnezdijo, se kasneje spomladi bledo oranžna barva spremeni v živo rdečo.

Ustvarjanje zemljevida je le ena izmed pomembnih aktivnosti projekta, cilj vseh pa je, da spodbudijo otroke, šole in širšo javnost k sodelovanju pri ohranjanju ptic selivk in delu društev, ki se s tem ukvarjajo. Projekt Pomlad prihaja! se je začel leta 2006 kot evropski projekt, ki se je kmalu razširil tudi v Osrednjo Azijo. Leta 2010 so se aktivnosti projekta razširile tudi v Afriko, kjer otroci ptice opazujejo od septembra naprej, ko se tja preselijo ptice, ki smo jih spomladi opazovali pri nas.

Letošnja tema projekta je ‘Lastovke v moji soseski’, zato vabljeni vsi, da spomladi in zgodaj poleti opazujete, kaj se dogaja s kmečkimi in mestnimi lastovkami v vaši soseski, spremljate njihovo selitev, in kaj vse počnejo v času, preden se jeseni spet odpravijo na dolgo selitveno pot.

Torej, pripravite se na ponovno srečanje z znanilkami pomladi. Še malo, pa bodo spet tu!

 

(Visited 11 times, 1 visits today)