LOGO_LUPA_web

Prihaja Dobropeka – dobrodelna prodaja doma spečenih dobrot

16. december, 2016

<![CDATA[Vsako leto se na Dobropeki zberejo piškotopeki in piškotojedci, ki te dobrote prejmejo v zameno za dobrodelno donacijo. Letošnja Dobropeka bo 21. decembra v Ziferblatu v Ljubljani.
Doniramo društvu Sladki nasmehi in v zameno prejmemo doma spečene dobrote. T.i. "bake sale" (dobrodelno podarjanje domačih dobrot) bo druženje domačih pekov piškotov in tistih, ki se z njimi radi posladkajo.

Vsi sodelujoči priboljške podarjajo v dobrodelne namene, vsi prostovoljni prispevki pa gredo društvu Sladki nasmehi.

Od kod ideja za Dobropeko?

"Ime Dobropeka je zraslo na mojem zelniku, koncept pač ne. Glede na vse svoje vandranje celo življenje po vseh koncih sveta sem se hitro srečala z akcijo "bake sale” – recimo temu dobrodelna prodaja doma spečenih dobrot,” pravi Iva Gruden, Ljubljananjam, ki vsako leto organizira Dobropeko.
V bistvu pa, kot pravi, ne gre za nobeno prodajo, ampak za prostovoljne prispevke v dobrodelne namene, v zameno zanje pa vsak prejme ličen domač priboljšek. "In zakaj ne bi tega organizirali še pri nas, kjer je tradicija domače peke še kako zelo prisotna in dolga, dobrodelnost pa tudi, sem si rekla. Zakaj ne bi združili dveh vsem tako zelo znanih konceptov?” dodaja. Tako se je leta 2013 pod okriljem projekta Ljubljananjam rodila Dobropeka.

Sodelujemo lahko kot peki ali kot kupci

‘Priboljškopekom’ Iva Gruden svetuje, da spečejo nekaj slastnega in to zapakirajo v prenosljivo embalažo (plastika, papir, karton ipd.). "Za vsak priboljšek na poseben list pripišite sestavine, neobvezno še svoje ime in željo za prihajajoče leto. Priboljški ne smejo vsebovati sledov mesa, surovih jajc (v raznih kremah),” še doda.
Kupcem oz. donatorjem pa sporoča: "Podarite prostovoljni prispevek in si zagotovite unikatne, domače dobrote! V zameno za vaš prispevek boste namreč prejeli enkraten priboljšek”
 
Vir: Dobropeka]]>

(Visited 6 times, 1 visits today)