Prihaja Agra 2019!

14. avgusta, 2019
Eden od zelenih utrinkov z AGRE 2018 (Foto: Jure Zauneker)

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na mladih pridelovalcih, na digitalizaciji, prikazano bo tudi delo z roboti in droni.  

 

Mednarodna sejemska razstava bo prikazala novosti, vrhunsko tehnologijo in tehniko za trajnostno kmetijstvo, gozdarstvo, živilsko predelavo, vinogradništvo in vinarstvo. Na voljo bodo oprema, semena slovenskih avtohtonih sort ter sredstva za sonaravno nego rastlin in živali. Obiskovalci bodo lahko uživali v najboljših živilih in ekoloških pridelkih, ki bodo zastopali Slovenijo kot Evropsko gastronomsko regijo 2021. Vsakodnevno bodo kuharski mojstri v Agrini kuhinji obiskovalce razvajali s kulinaričnimi stvaritvami iz nagrajenih izdelkov strokovnih ocenjevanj kakovosti ter iz svežih vrtnin s sejemskih vrtov. Veliko pozornosti bo posvečeno temi Zdravje z naravo.

AGRA bo oživela najboljše tradicije in nove trajnostne prakse s strokovnimi razstavami živali, atraktivnimi predstavitvami na maneži ter bujnimi sejemskimi vrtovi.

Poskrbela bo za rodovitnost domačih in mednarodnih polj. Ob Deželi partnerici, avstrijski Štajerski, se bodo predstavili Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II”.

Kot veleva tradicija, bo na Agri družabno, veselo, prijateljsko, okusno, zabavno in koristno. Za vsakogar, ki prisega na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka, živali in okolja.

Tule si lahko pogledate video napovednik:

 

Avtohtone živali

Predstavitev avtohtonih pasem je promocija naše žive kulturne dediščine. Prikazani bodo cikasto govedo, krškopoljski prašič, jezersko-solčavska ovca, belokranjska pramenka, drežniška koza, kranjska čebela in štajerska kokoš. Rejci kmetij ARK bodo izdelke avtohotnih pasem ponudili obiskovalcem v pokušnjo in nakup, pripravili pa so tudi vrsto zanimivih delavnic in prikazov. Najboljši rejski dosežki bodo blesteli tudi na razstavah govedi, konj in drobnice, ki se bodo na atraktiven način predstavljali na maneži. Vabijo še razstava prašičev, malih živali in sladkovodnih rib v ribniku ter državna razstava čebelarstva.

Rodovitni vrtovi

  • Osrednji sejemski vrt, ki ga ureja Biotehniška šola Rakičan, predstavlja v času najbujnejše rasti in cvetenja več kot 300 rastlin za zdravo družinsko samooskrbo.
  • Poligon Zeleni dragulji narave prikazuje v sodelovanju z Ekoci, ekocivilno iniciativo Slovenije in Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kolekcije različnih sort konoplje, medovitih posevkov, namakalne sisteme in energijske točke.
  • Permakulturni vrt s hiško iz slamnatih bal, Permakulturni center Pomurskega sejma, ponuja vsakodnevne praktične delavnice s področja trajnostne ekološke gradnje, permakulture v poljedelstvu, sadjarstvu in vrtnarstvu ter predavanja o zdravju in uporabi endokanaboidov v zdravstvu. Izpostavil bo tudi pomen murve v povezavi s sviloprejstvom.
  • Bogato in poučno dogajanje v gozdno parkovnemu nasadu zagotavlja Zavod za gozdove Slovenije.

 

Trajnostni okusi

Obiskovalci bodo lahko uživali v nagrajenih prehranskih izdelkih, domačih dobrotah ter v pokušnjah tradicionalnih in vin iz ekološko pridelanega grozdja ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona.

Zelena doživetja za otroke

V igralnici v hali D bo organizirano brezplačno enourno varstvo z zanimivimi ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Pri prašičjem hlevu in hlevu drobnice bo otroke vabil Vrtec malih živali, v katerem bodo živali podrobneje spoznavali in jih pobožali. Zveza slovenske podeželske mladine je pripravila zabavno nagradno igro »Odkrij AGRO«, skozi katero bodo otroci spoznavali sejem z zbiranjem štampiljk pri razstavljavcih, na koncu pa prejeli simbolično nagrado.


Več na spletni strani: www.sejem-agra.si

(Visited 13 times, 1 visits today)