Prenova urbanih območij: kako lahko prebivalci, nevladne organizacije in manjši posegi gradijo dolgoročno vizijo mesta?

10. oktobra, 2016

<![CDATA[

Mreža za prostor, Mestna občina Kranj, Pisarna prenove soseske Planina in prostoRož v Kranju 18. oktobra organizirajo dogodek Urbana prenova v okviru Meseca prostora.
Večina mestnih občin v Sloveniji se trenutno ukvarja s prenovo urbanih območij. Veča se tudi število nevladnih organizacij in lokalnih pobud, ki so aktivne na področju prostora.
Pri tem se odločevalci, predstavniki nevladnih organizacij in nenazadnje občani soočajo s pomembnimi vprašanji: Kako združiti želje in pobude lokalnih prebivalcev z vizijo razvoja mesta in jo s tem obogatiti in podkrepiti? Kako manjši posegi in pobude gradijo dolgoročno vizijo mesta? Kako lahko nevladne organizacije podprejo regeneracijo mesta? Kako povezati prebivalce in odločevalce pri prenovi mestnega predela?
Predstavniki Mestne občine Kranj, Pisarne za prenovo in oživitvev soseske Planina in lokalnih nevladnih organizacij bodo na ogledu in razstavi predstavili projekt prenove največje povojne soseske Planina. “Gostili bomo tudi ugledno dunajsko raziskovalko urbanih prenov, geografinjo Yvonne Franz, ki raziskuje prakse urbane prenove v Evropi. Pridružil se ji bo vodja ene od dunajskih lokalnih pisarn prenove Florian Brand, ki bo predstavil delovanje lokalnih pisarn, ki na Dunaju delujejo že 40 let,” povedo organizatorji.
Sledil bo pogovor, namenjen predstavnikom nevladnih organizacij in zainteresiranim študentom, ki se bodo lahko osebno in v manjših skupinah pogovorili s predavateljema in organizatorji dogodka. “Dan bomo zaključili z diskusijo, na kateri bomo povzeli vse ključne teme pogovorov in oblikovali sklepe o potencialih urbane prenove v Sloveniji,”  zaključijo organizatorji. Sledila bo pogostitev v Layerjevi hiši.
Pisarna za prenovo in oživitev soseske Planina se kot multidisciplinarna skupina celostno in skupnostno loteva projekta prenove enega največjih stanovanjskih naselij v Sloveniji. Načini identifikacije in analize urbanističnih in socialnih problemov, postopki vključevanja laične in strokovne javnosti ter predvsem aktivna participacija prebivalstva pri oblik ovanju skupnostnih rešitev celostne prenove za katere se zavzema, so za naš prostor v smislu prostorskega poseganja in vsebinskega pristopa pionirski.

]]>

(Visited 99 times, 1 visits today)