Prek 200.000 glasov z vsega sveta proti pobijanju slovenskih volkov

12. decembra, 2017

Glas proti pobijanju slovenskih volkov (in medvedov) se dviga po vsem planetu. Spletno peticijo care2petitions je v treh tednih podpisalo več kot 200.000 ljudi z vseh celin. Trenutno je ta številka nekaj čez 213.000, cilj pa je 220.000 podpisov.

“Ljudje so zgroženi nad hladno racionalnostjo vlade, ki dopušča pobijanje ogroženih velikih zveri,” je ob tem zapisal Janez Penca, prevajalec in založnik knjige Marka Rowlandsa Filozof in volk, pouk iz divjine o ljubezni, smrti in sreči.

Peticija je naslovljena na Ministrstvo za okolje in prostor. Naj spomnimo, Vlada RS je za letošnje leto odredila oz. dovolila ‘odvzem’ 10 volkov od skupno ocenjenih 50, ki jih živi v Sloveniji. In to kljub temu, da so raziskave v projektu SloWolf, podprtem z evropskimi sredstvi, pokazale, da takšni poboji razbijejo trope volkov, zaradi česar je posledično še več napadov na živino – osamljeni volkovi namreč ne morejo loviti srn in divjadi.

“Vlada trdi, da posluša strokovnjake, vendar pa se zdi, da ima tu močan vpliv lovski lobi – kar se kaže tudi s tem, da je odrejen odvzem tudi 113 medvedov,” dodajajo avtorji peticije in poudarjajo, da je volk v Sloveniji zaščitena vrsta in da bi morali dovoljen odvzem takoj preklicati.

Močan odziv ljudi

Isabel iz Kalifornije je ob podpisu zapisala: “Volkov naravni prostor izginja zaradi človenkove dejavnosti, potem pa še dovoljujemo zakol! Zakaj?” Jessica iz New Yorka pa je k svojemu podpisu dodala, daima rada volkove, ki so lepe živali in zaslužijo živeti – tako kot mi: “Ne bi smelo biti več pobojev, potrebujemo več zakonov, ki bodo velevali, da pustimo te živali pri miru!”

Peter Iz Kanade je komentiral, da je dovoljenje odvzema kratkovidna upravljalna politika, Takamasa z Japonske pa opozarja, da se bo, ko bodo izginili volkovi, sesul cel ekosistem.

 

(Visited 118 times, 1 visits today)