Preiskave še vsaj 5 dni, medtem novi pogini galebov

12. april, 2018
Foto: Tilen Basle, DOPPS

Včeraj so z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporočilo, da so prejeli končno poročilo glede viroloških preiskav: “Vsi preiskani vzorci so bili negativni na prisotnost paramiksovirus 1 in virus Zahodnega Nila.”

Bakteriološke, histološke in kemijske preiskave pa so še v teku. Končne rezultate teh preiskav pričakujejo na UVHVVR v roku 5 do 12 dni.

Neidentificiran strup še vedno prisoten

Medtem so včeraj na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije poročali o novih poginih. “Včeraj sta sodelavca DOPPS opravila terenski ogled na Ptujskem jezeru, kjer sta našla 20 novih trupel rečnih galebov, kar kaže na to, da se pogini nadaljujejo in da je neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju.”

Sodelavca Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sta včeraj opravila terenski ogled na Ptujskem jezeru. Obiskala sta tudi največji otok, na katerem je bil do preteklega tedna največji del kolonije rečnih galebov, ki gnezdijo na Ptujskem jezeru.

20 novih trupel

“Našla sta 20 novih trupel rečnih galebov, kar kaže na to, da se pogin ptic nadaljuje. Večina trupel je bila povsem svežih in nedotaknjenih. Večina poginulih galebov je imela izcedek iz kloake in ponesnaženo repno perje, kar kaže na to, da gre za strup, ki je škodljivo deloval na prebavila,” so pojasnili na DOPPS.

Našli so tudi dve trupli, ki sta bili že močno načeti. “Videti je, da se je z njima prehranjevala neka vrsta ptice ujede. Tu obstaja veliko tveganje, da bo zaradi sekundarne zastrupitve prihajalo tudi do pogina ujed. V soboto je sodelavec DOPPS na polju južno od jezera opazil 5 mrtvih ujed, ki bi lahko bile žrtve bodisi sekundarne zastrupitve zaradi zaužitja zastrupljenih galebov, ali pa morda celo neposrednega zaužitja primarnega vira strupa,” so še povedali.

“Na DOPPSu apeliramo na pristojne službe, da maksimalno pospešijo preiskave o možnih virih zastrupitev. Dokler ni jasno, kaj pogine povzroča in kje je vir zastrupitve, s sanacijo vira grožnje sploh ni mogoče začeti. Kar pomeni da so lahko prostoživeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. Lani je na otokih na Ptujskem jezeru gnezdilo 853 parov rečnih galebov.

 

Vir: UVHVVR, DOPPS

 

(Visited 2 times, 1 visits today)