Prehrana prihodnosti: sodobna tehnologija v službi trajnostne pridelave

24. januar, 2017

Razvoj tehnologije v vedno večji meri sega tudi na področje prehranjevanja in pridelave hrane. Usmerjen je predvsem v večjo vpletenost sodobnih tehnoloških naprav in v trajnostno pridelavo hrane. Predstavljamo nekaj najnovejših prihajajočih trendov.

Robot za pomoč pri gojenju rastlin

Majhen robot Eddy omogoča spremljanje stanja pri hidroponski metodi gojenja rastlin. Robot je povezan s pametnim telefonom in zagotavlja podatke o pH vrednosti, temperaturi, vlažnosti in morebitni onesnaženosti. Na podlagi podatkov nam lahko celo predlaga, kaj je treba izboljšati, da bo rastlina najbolje uspevala.

Takojšnje testiranje vode

Podjetje Lishtot ponuja tehnologijo, ki v petih sekundah ugotovi morebitno kontaminacijo vode z bakterijami, težkimi kovinami in organskimi pesticidi. Za ugotavljanje kakovosti vode je dovolj majhno tipalo, ki je – seveda – povezljivo s pametnim telefonom.

Hidroponika, tudi pri nas že dobro poznana

Hidroponika je metoda gojenja rastlin brez prsti. Rastline za rast ne potrebujejo zalivanja in gnojenja, vodo in hranila pa črpajo iz snovi, ki vsebuje hranilno raztopino. Za rastline, ki rastejo s pomočjo te metode, tako porabimo bistveno manj vode, hkrati pa uspevajo na manjšem prostoru. Metoda, ki je tudi v Sloveniji že dobro poznana, naj bi v prihodnosti še pridobivala na moči, predvsem na področju večje pridelave hrane.

3D meso – brez ubijanja

Biotehnološki start-up SuperMeat je predstavil metodo, s katero lahko proizvedejo meso brez ubijanja živali. Na osnovi določenih živalskih celic lahko v posebnih napravah, ki posnemajo živalsko fiziologijo, ustvarijo čisto pravo meso. Podobnega pristopa, pri čemer posnemajo teksturo in okus mesa na osnovi rastlin, se poslužujejo tudi podjetja, kot sta Impossible Meats in New Wave Foods.

 

Vir: (Treehugger), alfa-editores.com.mx

(Visited 2 times, 1 visits today)