Pred vrati praznik pod Poncami

21. marca, 2017
Slovenija, Planica, 19.03.2016, 19. marec 2016 Skakalci skacejo na Planiski velikanki na ekipni tekmi zakljucka sezone 2015/16, svetovnega pokala v smucarskih skokih, in na katero je prislo priblizno 30 tisoc gledalcev. Sportni dogodek, navijaci, sport, zastave, transparenti, zabava, ekipa, Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Na vrata že trka največji slovenski športni dogodek, ki v dolino pod Ponce privablja Slovence s cele Slovenije in tujce z vsepovsod.

Foto: OK Planica
Foto: OK Planica

Letos se bo FIS Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici začel od četrtka, 23. marca ob 9. uri, ko so na sporedu uradni trening in kvalifikacije. V petek, 24. marca bo v popoldanski urah potekala posamična tekma, v soboto dopoldne bomo za naše orle navijali za ekipni tekmi. V nedeljo, 26. marca pa se bo planiški praznik sklenil na posamični tekmi z začetkom ob 9. uri. Lani se je po številnih podatkih prireditve udeležilo rekordno število obiskovalcev – 100.000.

Letos mineva 45 let od prvega svetovnega prvenstva v poletih v Planici.  Preizkus planiške letalnice bo na sporedu v sredo ob 10.30 uri, čast prvega poleta pa bo letos doletela Mitjo Mežnarja. Poleg njega je na štartni listi še 27 predskakalcev, vsi iz Slovenije. V Planici je v četrtek organiziran dan otrok, zato je ta dan namenjen kot dan brez alkohola.

Foto: OK Planica
Foto: OK Planica

Kot je povedal Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica, je bilo do zdaj prodanih okrog 40.000 vstopnic. Na osnovi tega ocenjujejo, da bo na sami prireditvi vseh obiskovalcev z akreditacijami in drugimi načini vstopa vred nekje med 60.000 in 70.000 v štirih dneh.

Kako do Planice?

Največja težava je vsako leto, kako hitro in s čim manj težavami priti do Planice in si zagotoviti dobro mesto za spremljanje poletov. Mnogi parkirajo v Kranjski Gori in se tja odpravijo peš, ena od možnosti pa je tudi prevoz z vlakom. Vsem obiskovalcem bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, zato organizatorji svetujejo, da se v Planico ne odpravljate z osebnimi vozili. Prednost prihoda in odhoda imajo namreč avtobusi. Vstopna mesta za avtobusni krožni prevoz, ki se začne nekaj ur pred tekmami, se nahajajo v Kranjski Gori, Podkorenu in Ratečah.

Boštjan Repinc, predstavnik policije opozarja:

“Radi bi opozorili na tri stvari – pravočasen odhod obiskovalcev od doma, upoštevanje navodil na sami trasi in da v primeru manjših prometnih nezgod le te čimprej odstranijo s ceste, da ne povzročajo zastojev.”

(Visited 14 times, 1 visits today)