LOGO_LUPA_web

Pred velikonočnimi prazniki: “Ne mečmo hrane stran!”

7. april, 2017

Vsak Slovenec zavrže 73 kilogramov hrane na leto. K skupni vrednosti zavržkov skoraj 151 tisoč ton največ prispevajo gospodinjstva, ki so te dni oblegana z velikonočnimi akcijskimi ponudbami trgovcev ter že načrtujejo obilne obroke v krogu družine in prijateljev. Ekologi od danes naprej v medijski kampanji pozivajo vse: »Ne meč’mo hrane stran!«

Gospodinjstva odgovorna za 48% zavržene hrane

“Dejstva, da zavržemo preveč hrane, se zavedamo vsi. Fotografije zavržkov trgovcev in gostincev na spletu žanjejo enoglasno zgražanje. Pa vendar so ravno gospodinjstva tista, ki so odgovorna za kar 48 % vse zavržene hrane,” pravijo Ekologi brez meja. Poziv Ne meč’mo hrane stran! je tako namenjen čisto vsem posameznikom, saj se najpomembnejši ukrepi začnejo prav doma.

Opozarjajo nas zavržena živila

V kampanji so svoj glas dobila zavržena živila, ki na zabaven način opozarjajo na resno problematiko zavržene hrane. Potica, ki je preživela veliko noč, smetana, ki je ni bilo v receptu, klobasa iz akcije 3+1 in paradižnik, tragični junak serije vzemi še enega, govorijo o tem, da hrano zavržemo, ker nanjo pozabimo, ne načrtujemo ali pa je ne shranjujemo pravilno.

“Čeprav se postni čas zaobljub končuje in prehaja v praznično nakupovalno evforijo, je zdaj čas za razmislek, poudarjajo Ekologi brez meja in pozivajo k podpisu spletne zaobljube za zmanjševanje zavržkov.

Nasveti, kako zavreči manj hrane

V pomoč pri uresničevanju zaobljube in zmanjševanju zavržkov hrane so Ekologi brez meja oblikovali 7-dnevni spletni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, s katerim bomo lahko spremljali, katere vrste hrane zavržemo, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.

Pripravili so še dodatna orodja oz. nasvete:

  1.  “odkljuknica”, ki omogoči načrtovanje posameznih dejavnosti, od jedilnika, načrtovanja nakupovalnih dni, spremljanje števila potrebnih obrokov.
  2. tedenski načrtovalnik za posamične obroke.
  3. nakupovalni listič, oblikovan za natis na domačem tiskalniku in uporabo navadnih škarij.
  4. osnovna pravila shranjevanja živil doma.
  5. dejanski rok trajanja živil in pravilno shranjevanje ter navodila za pravilno shranjevanje živil v hladilniku, roki uporabnosti – “uporabno do” in “uporabno najmanj do”, navodilo o shranjevanju v hladilniku za 29 vrst zelenjave in za 23 vrst sadja.

Vir: Ekologi brez meja

(Visited 6 times, 1 visits today)