Pred 25. leti na vrhu Triglava zaplapolala slovenska zastava

15. junija, 2016

12. junija 1991 je na vrhu Triglava zaplapolala slovenska zastava – resda še ne dokončno oblikovana, a vendarle je plapolala v vetru nove države, za katero smo se Slovenci množično odločili pol leta pred tem. V Slovenskem planinskem muzeju se bodo v počastitev 25. obletnice države Slovenije spomnili tega dogodka.

25. junija 1991 je Slovenija postala samostojna država, ko je slovenska skupščina sprejela deklaracijo neodvisnosti. Naslednji večer, 26. junija 1991 je na Trgu republike v Ljubljani potekala slovesnost, na kateri je bila prvič dvignjena nova slovenska zastava. Ob predstavitvi simbola novo nastale države so tisti, ki so dogajanje v glavnem mestu spremljali prek televizijskih zaslonov, lahko videli tudi posnetke plapolanja zastave na našem najvišjem vrhu Triglavu. Tja jo je ponesla skupina 21 gorskih reševalcev iz Gorenjske. Razobesili so zgolj trobojnico, saj v skupščini do tedaj še niso potrdili novega grba.

Slovenski planinski muzej v ponedeljek, 20. junija 2016, ob 19. uri vabi na prireditev, na kateri se bodo z besedo, fotografijo in filmom spomnili razvitja zastave na Triglavu leta 1991.

Fotografija: Joco Žnidaršič, arhiv Slovenski planinski muzej

(Visited 17 times, 1 visits today)