4 pravila za zdravo poletje

19. junija, 2018

Komaj smo ga čakali, kajne? Da bo poletje zdravo in lepo, v veliki meri lahko poskrbimo sami. Predvsem tako, da se dobro zaščitimo pred soncem.

Za zdravo poletje (in kožo)

1. Med 11.00 in 16.00 uživajmo v senci
2. Liter in pol do dva litra vode na dan!
3. Sadje in zelenjava, zelenjava in sadje, na 1001 način
4. Pokrivalo in sončna očala

beach-blue-bronzing-871060

 

Vseeno pa ne gre brez sončne kreme. Zbrali smo nekaj nasvetov strokovnjakov:

  • Za obraz, ki je najbolj izpostavljen, uporabimo izdelke z zaščitnim faktorjem najmanj 20.
  • Za vse, ki so na soncu radi aktivni, strokovnjaki priporočajo uporabo lahkih losjonov v obliki razpršila ali hitro vpojnih gelov ter lahkih krem, ki nudijo učinkovito zaščito brez dodatne maščobne plasti – ta namreč onemogoča normalno dihanje in znojenje skozi kožo.
  • Kreme in losjoni lahko vsebujejo mineralne ali kemijske filtre. Kreme z kemijskimi filtri je potrebno nanesti že kakšno uro pred izpostavljanjem soncu, medtem ko je pri kremah z mineralnimi filtri (to so tiste, ki puščajo belo sled) zaščita dosežena takoj.
  • Številke, ki opredeljujejo zaščitni faktor, predstavljajo samo zaščito pred UVB žarki – ti prizadenejo kožno povrhnjico in povzročajo sončne opekline. UVA zaščita pa mora dosegati vsaj 1/3 označenega zaščitnega faktorja za UVB žarke. UVA žarki prodirajo bolj globoko v kožne plasti, povzročajo prezgodnje staranje kože, izgubo prožnosti, povečujejo nevarnost za nastanek melanoma. Zaradi pomembnosti zaščite pred temi žarki strokovnjaki svetujejo izbiro krem z višjim faktorjem.
  • Kratice na kremah za sončenje: ZF je kratica za ‘zaščitni faktor’ in je slovenska različica kratice ‘SPF’ (sun protect factor). ZF oz. SPF 15 nam pove, da se čas izpostavitve na soncu brez opeklin poveča za 15-krat. Če nas torej brez zaščite sonce opeče po 10 minutah, nas s to zaščito opeče po 150 minutah.
  • Kozmetični izdelki, ki vsebujejo zaščitni faktor manj kot 6, ne smejo imeti oznake, da ščitijo pred soncem.
(Visited 71 times, 1 visits today)