Pravica do popravila

21. januarja, 2019

Kupili ste nov pralni stroj. Ravno ko poteče garancija, se nekaj pokvari. Sami ne znate popraviti, nikogar ne morete dobiti, ki bi popravil za dokaj normalno ceno – ugotovite, da se bolj splača kupiti novega. Star pralni stroj pristane na globalnem kupu odpadkov. Tudi nov pralni stroj pa pomeni nov prispevek k obremenjevanju okolja. Je kdo, ki ga to ne jezi?

Pritisk okoljskih ministrov na proizvajalce

Kmalu pa naj bi državljani Evropske Unije in nekaterih držav ZDA dobili nekakšno ‘pravico do popravila’. Ta je sestavljena iz serije predlogov evropskih okoljskih ministrov, s katerimi želijo pritisniti na proizvajalce, da bi izdelovali stvari, ki trajajo dlje in jih je lažje popraviti. Predlogi se nanašajo na razsvetljavo, televizorje in belo tehniko.

Načrti za evropsko Ekodizajn direktivo so kompleksni pa tudi kontroverzni. Proizvajalci pravijo, da so predlagana pravila glede popravljivosti prestroga in bojo omejila inovacije. Evropski okoljski biro pa bi v regulativo rad vključil tudi druge izdelke, kot so pametni telefoni in tiskalniki.

Politiki se končno prebujajo

Okoljevarstvene organizacije podpirajo uvedbo regulacije, saj naj bi predstavljala napredek v smislu zmanjšanja ogljičnih emisij in bolj pametne rabe virov. Predstavnica organizacije Green Alliance je za BBC povedala, da so nova pravila definitivno izboljšanje. Da bi bila sicer lahko še boljša, vendar je dobra novica, da se politiki končno prebujajo glede problema, na katerega je javnost opozarjala že dolgo časa.

In kaj jih je končno prebudilo? Statistika. Od leta 2004 do 2012 se je delež aparatov, ki nehajo delovati v 5 letih, povežal s 3.5 na 8.3 %. Analiza odpadnih pralnih strojev je pokazalo, da je kar 10 % takšnih, ki še niso stari 5 let.

 

Vir: BBC

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)