Poznate eponime?

15. marec, 2017

Eponimi  oz. leksemi so nastali s povzemanjem imen. So najpogosteje imena izumov ali odkritij, poimenovanih po zaslužnih osebah, obdobjih v umetnosti ali pa lastnosti poimenovane po ljudeh, ki so se z njimi odlikovali.

Včasih vsakodnevno uporabljamo različne besede, ne da bi se zavedali njihovega pomena ali izvora. Ste se kdaj vprašali od kod beseda ‘sendvič’? Ali pa ‘higiena’? Pa ‘mentor’? V tokratnem članku razkrivamo ozadje nekaterih besed oz. eponimov.

luna-doll-1045298_960_720

Doberman: ime izhaja iz Karla Friedricha Louisa Dobermanna, nemškega vzreditelja in pobiralca davkov. Bil je revirski upravitelj in konjederec, z zakonsko pravico, da polovi vse prosto tekajoče pse. Ob izterjavi davkov je večkrat nosil večje zneske denarja, kar ga je spodbudilo, da ustvariti psa, ki bo oster, hiter in karakterno močan.

Higiena: ime izhaja iz grške boginje zdravljenja, Higieia. Njen simbol je bil kača, ki ji visi čez ramo in pije iz krožnika, ki ga drži Hihieia.Giljotina: Joseph-Ignace Guillotin je bil francoski zdravnik, ki je oktobra 1789 predlagal uporabo mehanične naprave, s katero bi v Franciji opravljali usmrtitve. Čeprav ni on izumil giljotine, je njegovo ime postalo sinonim za pravo giljotino.

vietnam-1649490_960_720

Sendvič: John Montagu, grof Sandwich, angleški diplomat. Zgodovina sendviča sega v leto 1762; legenda pravi, da je grof Montagu na zabavi kartal s prijatelji. Od natakarja je zahteval, naj mu med dva kosa kruha da pečeno govedino in postreže. Tako je lahko jedel in še vedno kartal. Ne vedoč, je grof tako izumil sendvič.

sandwich-691875_960_720

Mentor: Poznate Odiseja in njegova popotovanja? Mentor je bil v starogrški mitologiji ime junaka iz Itake, rodnega kraja Odiseja.  Odisej mu je, preden je šel na vojno nad Trojo, zaupal v varstvo dom in  družino ter vzgojo sina Telemaha.

K. Ž.

(Visited 5 times, 1 visits today)