Poznate drevesa v svoji okolici?

13. oktober, 2016

<![CDATA[Tako na hitro zna vsak izmed nas našteti nekaj pogostih vrst, ki rastejo v okolici. Pa prepoznamo vsa drevesa, ki jih srečamo na poti v službo ali ko gremo na sprehod?

Ljubljanska drevesa bomo lahko spoznavali 17. oktobra na sprehodu, ki ga bo vodil prof. dr. Robert Brusz Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Udeleženci vodenega sprehoda po mestnem središču se bomo v slabih dveh urah seznanili z njegovo najbolj vidno in izpostavljeno drevnino, spoznali bomo Plečnikove jagnedi pri Tromostovju, breze, katalpe in pavlovnije na Prešernovem trgu, platane na Kongresnem trgu in Streliški ulici, bukve na Vegovi ulici, palmo na Gregorčičevi, novo lokacijo osamosvojitvene lipe … Izvedeli bomo, kako uspešno sobiva drevje in ljubljanski spomeniki, katere so najpogostejše vrste drevja v Ljubljani, kdaj in s katerim namenom so bila drevesa posajena, kako se zlivajo z mestno arhitekturo, kako so negovana, kakšno je njihovo zdravstveno stanje …

"Drevnina daje pomemben pečat vsakemu mestnemu središču, saj drevesa poleg svojih ekoloških učinkov mestnemu okolju dajejo tudi pomemben vizualni in estetski pečat. Drevesa v mestu pomembno dopolnjujejo ali poudarjajo arhitekturne elemente in prvine,” pravijo organizatorji, Mestna občina Ljubljana.

 ]]>

(Visited 6 times, 1 visits today)