Potica – nacionalni simbol in ambasadorka Slovenije

19. decembra, 2017

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je v petek na novinarski konferenci skupaj s sodelavci in ostalimi deležniki, ki so sodelovali v procesu, predstavil postopek nacionalne zaščite Slovenske potice, ki je tudi predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.

Uvodoma je izpostavil, da Slovenija, geografsko gledano, spada med male države, po običajih in tradiciji pa je zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v njeni bogati gastronomski dediščini. Slovenska hrana ima svojo identiteto, ki je značilna za vsako njeno ped. Kot je še dejal minister, bi v kulturni oz. kulinarični tradiciji slovenskega naroda težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik, kot potica: »Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol«. Že stoletja po besedah mag. Židana krasi praznične mize Slovencev: »Brez potice ni pravega praznika, na prazničnih mizah ne sme manjkati zlasti ob božiču in veliki noči, prav tako tudi ne na družinskih slavjih«.

Več kot 100 vrst potic, samo ena bo zaščitena kot Slovenska potica

Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, vendar pa se te potice med seboj razlikujejo po imenih,  nadevih, po vrstah testa in tudi po obliki. Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov za to imenitne sladico pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je tudi slastnih receptov zanje. »Samo ena potica, ki se bo proizvajala, pa bo enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki kot tudi po imenu, to je Slovenska potica, ki jo je zaščitilo ministrstvo na podlagi skupne vlogo KGZS, GZS in Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije,” je še povedal Židan.

Slovenska potica je po njegovem pojasnilu pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ta je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja slovensko narodno sladico, na katero smo Slovenci zelo ponosni.

Na koncu se je minister zahvalil vlagateljem vloge za zaščito Slovenske potice, ki se še kako zavedajo pomena te naše izjemne kulturne dediščine in naše naloge, da Slovensko potico, kot našo najbolj tradicionalno kulinarično dediščino, ohranimo tudi za naše zanamce ter njeno prepoznavnost še dodatno ponesemo izven meja Slovenije kot ‘ambasadorko Slovenije’.

Vir: MKGP

(Visited 158 times, 1 visits today)