Portal Odprti podatki Slovenije – velika količina uporabnih podatkov

31. januarja, 2017

Ministrstvo za javno upravo je decembra vzpostavilo portal Odprti podatki Slovenije (OPSI), ki ga dnevno dopolnjujejo z novimi zbirkami podatkov.

Pester nabor podatkov iz različnih področij je na voljo za analize in interpretacije, njihova javna objava pa državljanom in podjetjem omogoča bolj aktivno vključevanje v argumentirano javno razpravo.

Pester nabor podatkov

Portal na enem mestu ponuja dostop do zbirke podatkov, s pomočjo katerih lahko pripravimo različne analize, infografike in interpretacije ter zaključke. Pri tem sledijo viziji, da želijo javnosti ponuditi čim večji nabor podatkov. Portal OPSI trenutno premore več kot 300 opisov podatkovnih zbirk, ki so na voljo v različnih oblikah.

V skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja morajo institucije strmeti k objavljanju podatkovnih zbirk, kar omogoča njihovo nadaljnjo uporabo in analizo. Portal tako predstavlja centralni katalog evidenc in podatkov kot tudi enotno spletno mesto za njihovo objavo. Z vzpostavitvijo portala želijo zmanjšati korupcijska tveganja in vzpodbuditi kreiranje novih inovativnih rešitev.

Več na: portal OPSI.

Podatkovne zbirke v 14-ih kategorijah

Podatki so razvrščeni na 14 področij: prebivalstvo in družba; pravosodje, pravni sistem in javna varnost; vlada in javni sektor; izobraževanje, kultura in šport; sociala in zaposlovanje; zdravje; okolje in prostor; promet in infrastruktura; kmetijstvo, ribištvo, gozdarstvo in prehrana; finance in davki; gospodarstvo; energetika; znanost in tehnologija; mednarodne zadeve.
Podatki so na voljo v oblikah .html, .docx, .csv, .xls, .zip in .xml.

 

Vir: STA

 

(Visited 10 times, 1 visits today)