Pomlad prihaja: prva letošnja Zelemenjava in izmenjava semen

1. marec, 2017

“Zvončki so povedali, da je zime konec. Počasi že vse kali in brsti, zemlja kliče po semenih. Preostale zimske zaloge pa po tem, da jih pojemo in na policah v shrambi naredimo prostor za nove dobrote,” Podružnica Iniciativa vabi na Zelemenjavo in Izmenjavo seme, ki bo 4. marca med 14. in 17. uro v Novi Gorici.

Za vrtnarske guruje in za popolne začetnike

Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi lahko izmenjamo odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte, gobe, orehe, kostanj ipd.

Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. Tokrat vabijo, da počistimo in zamenjamo zimske zaloge.

Izmenjava semen: dragocena valuta

“Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj.
Na izmenjavi semen verjamemo, da so semena dragocena valuta in vas vljudno prosimo, da s semeni ravnate spoštljivo in ste pošteni do drugih izmenjevalcev semen,” pojasnjujejo na Iniciativi Podružnica.

Iniciativa Podružnica je podpisnik deklaracije za Svobodo semen v okviru Globalnega gibanja za svobodo semen in s tem zaprisežena k varovanju in ohranjanju biodiverzitete in seveda z njo avtohtonih, tadicionalnih in domačih sort, ki niso gensko spremenjene in s seboj nosijo pravico do svobodne pridelave hrane.

Svetujejo še, naj bodo semena, ki jih prinesemo, semena starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož…


Organizatorji vodijo evidence že pred dogodkom, pa tudi po njem. V ta namen je potrebno semena opremiti z informacijami in etiketami. V ta namen so pripravili priročno tabelo, na njihovi spletni strani www.zelemenjava.si pa najdemo bolj natančne napotke.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)