Po Evropi številni izbruhi ošpic, smo v nevarnosti tudi pri nas?

31. marca, 2017
Foto: cdc.gov

Zaradi prenizkega deleža cepljenih proti ošpicam v nekaterih državah se po Evropi pojavljajo številni izbruhi ošpic. Največji izbruh je letos v Romuniji, kjer se ošpice še vedno pojavljajo.

Kljub številnim ukrepom za zajezitev izbruha (okrepljene aktivnosti cepljenja), je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od septembra lani do zdaj v Romuniji prijavljenih skoraj 4000 primerov ošpic. “V Italiji je bilo letos prijavljenih okrog 700 primerov, v Nemčiji več kot 200, v Belgiji več kot 100. Številni primeri so bili prijavljeni tudi v Franciji, Španiji, Madžarski in Avstriji,” doda dr. Marta Vitek, dr. med., z NIJZ.

Kaj pa ošpice v Sloveniji?

Pri nas je bilo v letošnjem letu po besedah sogovornice prijavljenih 6 primerov ošpic, prvi primer je bil predvidoma vnesen iz Avstrije, ostali so zboleli po stiku s prvim bolnikom, šlo je za odrasle osebe. “Necepljene oz. nezaščitene osebe, ki potujejo v področja, kjer se pojavljajo izbruhi ošpic, lahko bolezen prinesejo v Slovenijo,” pojasni in doda, da je verjetnost, da bi prišlo do občutnega povečanja oz. epidemičnega širjenja ošpic, v Sloveniji relativno majhna. “Ocenjujemo namreč, da je glede na relativno dobro precepljenost proti ošpicam v Sloveniji tveganje za prenos bolezni v splošni populaciji relativno nizko, se pa lahko hitri poveča v kolikor bi se precepljenost proti ošpicam zmanjšala,” zaključi dr. Vitekova z NIJZ.

V.B.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)