Pikin festival: v Velenje prihaja Pika Nogavička

18. septembra, 2016

<![CDATA[Neustrašna in zabavna deklica bo prišla v Velenje v nedeljo 18. septembra in otvorila 27. Pikin festival.
Že v dneh pred festivalom pa so organizatorji letos pripravili vrsto aktivnosti. 10. septembra se je več kot 50 mladih pohodnikov in njihovih spremljevalcev skupaj s Piko podalo na tradicionalni Pikin planinski pohod, ki ga že vrsto let pripravljajo članice pohodniškega društva Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje.  Že cel september pa ob nedeljah v Velenju vabijo tudi v Pikin kino.

Organizatorji so veseli, da na festivalu prepletajo mladostno energijo in odraslo zrelost ter tako skrbijo za medgeneracijsko sodelovanje na festivalu.

Razstave že odprte
Na Velenjskem gradu so 14. septembra odprli skupinsko fotografsko razstavo članov Fotokluba F8, ki se predstavljajo s fotografijami narave. V Knjižnici Velenje so dan kasneje odprli kar tri razstave, in sicer razstavo Gumb za srečo podjetja Dolejši – modni gumbi, razstavo Svet pikastih mojstrovin otrok Vrtca Velenje ter izložbo najljubših knjig letošnje častne pokroviteljice festivala Pie Zemljič. Na isti dan se je odprla tudi razstava v Muzeju premogovništva Slovenije, in sicer Jezera v Šaleški dolini.
16. septembra so eMCe placu v Rdeči dvorani odprli še kostumografsko razstavo Druga koža avtorice Jume Valenčak. V sklopu Pikinega festivala bo še filatelistična razstava na velenjski pošti ter več manjših razstav na osrednjem festivalskem prizorišču ob Velenjskem jezeru.

16. septembra je Triatlon klub Velenje kot uvod v festival pripravil 24-urni humanitarni tek z zaključkom na plaži ob Velenjskem jezeru. Zbrana sredstva so namenili za izvedbo otroškega kampa za socialno šibkejše otroke prihodnje poletje.

Bo Pika prevzela oblast v mestu za čas festivala?
Otvoritvena svečanost bo ob 16. uri na prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru, tudi tokrat pa bo Pika skušala prepričati velenjskega župana, da ji v času, ko bo v Velenju največji otroški festival, preda župansko lento in s tem oblast v mestu.
Osrednja tema letošnjega festivala je Sam svoj mojster
Kaj lahko ustvarimo sami ali se naučimo narediti? To bo letošnji glavni izziv za male glave in spretne roke. Skupaj bomo popravljali avtomobile, zamenjali sijalko, zasadili vrt, zgradili hišo ter sešili oblačilo, napeljali vodovod, ustvarjali iz lesa in testa. “Prav vsi radovedni vajenci lahko postanete pravi mojstri v različnih spretnostih. Poišči v sebi Pikino iznajdljivost in se preizkusi v različnih spretnostih. Ne pozabi, izkušnja za vedno ostane del tebe!” vabijo organizatorji.
Zanimivosti ne bo manjkalo
Na festivalu bomo lahko obiskalo Vilo Čira Čara, Pikin kino, dogajanje se bo odvijalo na šestih odrih in na Pikinem brezodrju, poleg ustvarjalnih delavnic se bomo lahko udeležili Pikinega kolesarjenja in Pikine mini avanture ter štirih četrti: knjižnične, muzejske, plesne in hiše glasbe.
Več na www.pikinfestival.si]]>

(Visited 10 times, 1 visits today)