LOGO_LUPA_web

Paraplezalni bron za Selaka na svetovnem prvenstvu

18. julij, 2019
Gregor Selak (desno) je že tretjič zapored na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto kolajno (foto Sytse van Slooten)

Slovenski paraplezalec Gregor Selak si je na svetovnem prvenstvu v paraplezanju že tretjič zapored priplezal bronasto odličje, v Brianconu pa sta po svojih najboljših močeh nastopila tudi peta Tanja Glušič, ki se ji je finale izmuznil za pol giba, in Matej Arh, deseti v neprimerljivo zahtevnejši kategoriji.

Včasih sreča, tokrat pa športna smola je zaznamovala letos najpomembnejšo preizkušnjo za slovensko reprezentanco v paraplezanju, ki si želi reforme tekmovalne panoge.

Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture) se je na svetovnem prvenstvu v paraplezanju, ki je bilo 16. in 17. julija v Franciji, zlahka uvrstil v finale, saj si je v kvalifikacijah delil prvo mesto, v najpomembnejši smeri pa padel na delikatnem gibu malo pod vrhom, tako da se že tretjič zapored s svetovnega prvenstva vrača z bronom, ki ga je v kategoriji omejitve gibanja RP3 osvojil že lani v Innsbrucku in leta 2016 v Parizu.”Kvalifikacije sem dobro odplezal, za finale pa smo vedeli, da bo odločala hitrost in sem na vrhu pač naredil napako. Medalja je v redu, moram pa reči, da sem želel in pričakoval tudi kaj več. Sem malo razočaran,” je vtise strnil 30-letni Škofjeločan, nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec. Selak je za uvod v sezono konec junija že zmagal na mastersu v Imstu, v Brianconu pa moral premoč priznati domačinoma, trikratnemu svetovnemu prvaku Romainu Pagnouxu in drugouvrščenemu Mathieuju Besnardu.

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne) z Aspergerjevim sindromom, vrsto avtistične motnje, je kvalifikacije končala na petem mestu med desetimi tekmovalkami, Matej Arh (AO PD Kranj) je v neprimerno težji kategoriji (zadnji hip so ga premestili), plezal dobro in bil deseti od 16 tekmovalcev.

 

Vir: PZS

(Visited 4 times, 1 visits today)