LOGO_LUPA_web

Zdravje na dopustu: ošpice!

15. julij, 2018

Kljub izvajanju programov za eliminacijo (odpravo) ošpic v mnogih predelih sveta, so ošpice še vedno pogosta bolezen v Aziji, na Pacifiku in Afriki pa tudi v Evropi. Od 1. maja 2017 do 30. aprila 2018 je v 28 evropskih državah zbolelo 13.475 oseb.

Največ zbolelih je bilo v Italiji, Romuniji, Grčiji in Franciji. Te štiri države predstavljajo EU države z največ ošpicami tudi v letu 2018. Z velikim izbruhom ošpic se v letošnjem letu soočata tudi Srbija in Ukrajina.

“V Sloveniji je večina primerov ošpic  vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic.  Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni,” navaja NIJZ.

Pred potovanjem

Preverimo, ali smo ustrezno zaščiteni. To po NIJZ pomeni, da:

  • oseba ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR)
  • oseba ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah
  • oseba ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam,
  • oseba je rojena pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

“Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje. Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec. Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom naj čimprej opravi še cepljenje z drugim odmerkom,” pojasnjujejo na NIJZ.

> Za otroke, ki so skladno s programom cepljenja opravili le cepljenje s prvim odmerkom, ni potrebno predčasno cepljenje z drugim odmerkom, razen za posameznike, ki potujejo na območje, kjer poteka izbruh ošpic.

> Cepljenje otrok,  mladostnikov in študentov, ki so še obvezniki (do starosti 26 let) opravi otrokov pediater, šolski zdravnik ali zdravnik v ambulanti za študente na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

> Odrasle osebe lahko opravijo cepljenje po predhodnem dogovoru pri svojem izbranem zdravniku ali na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (OE NIJZ).  Cepljenje odraslih oseb je plačljivo in stane 21 evrov za en odmerek (na OE NIJZ).

Testiranje
V kolikor oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam.

Nasveti po vrnitvi s potovanja

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. “Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika,” še opozarjajo na NIJZ.

 

Vir: NIJZ

(Visited 7 times, 1 visits today)