Odkrili številne nove gozdove po svetu – pokritost z gozdom ‘narasla’

23. maj, 2017

Nova globalna analiza distribucije gozdov po svetu je razkrila 467 hektarjev doslej neznanih gozdov. Odkritje je povečalo svetovno pokritost z gozdovi za 9 %.

Raziskava se je sicer osredotočala na sušna območja – in prvič so ugotovili, da je v teh območjih 45 % več gozdov kot so pokazale dosedanje raziskave. “Nove gozdove sušnih območij smo našli na vseh kontinentih, največ pa v subsaharski Afriki, v mediteranskih deželah, v osrednji Indiji, na obalni Avstralili, na zahodu Južne Amerike, ter na severu Brazilije, Kolumbije in Venezule, pa tudi v nekaterih predelih Kanade in Rusije,” pojasnjujejo avtorji raziskave.

Foto: sciencealert.com
Foto: sciencealert.com

Kako so bili gozdovi do sedaj skriti?

Glede na sodobno tehnologijo – satelitske slike in kartografske tehnike, se zdi neverjetno, da so ti gozdovi do sedaj ostali skriti. Po besedah raziskovalcev je to zaradi tega, ker gre za redko posejane gozdove. Poleg tega pa je nova študija prvič uporabila satelitske slike z visoko resulucijo prek Google Earth.

Pomembno odkritje za napovedi podnebnih sprememb

Očitno je torej, da so tudi sušna območja primerna za rast gozdov – dosti bolj, kot smo mislili do zdaj. S tem podatkom so možnosti za boj proti podnebnim spremembam izboljšane. Klimatski modeli namreč napovedujejo da se bodo sušna območja razširila za 11-23 % do konca tega stoletja, kar bi pomenilo, da bi pokrivala več kot polovico kopnega. “Zdaj ko vemo, da so tam gozdovi, moramo narediti vse, da jih zaščitimo in s tem preprečimo dezertifikacijo; hkrati pa ohranimo količino shranjevanja ogljika,” dodajajo raziskovalci.

Odkritje bo po njihovih besedah tudi močno izboljšalo natančnost izračunov, koliko ogljika je shranjenega v pokrajini Zemlje, kar bo pomagalo tudi k natančnejšim izračunom, kako daleč so posamezne države do ciljev, ki so jih zastavile v Kyotskem protokolu in v Pariškem sporazumu.

“Naše odkritje tudi osvetljuje pomen ohranitve in rasti gozdov v sušnih območjih,” še poudarjajo avtorji raziskave.

Vir: theconversation.com

(Visited 3 times, 1 visits today)