Od jutri obvezna označba hranilne vrednosti živil

12. december, 2016

<![CDATA[Organizacija GS1 Slovenija obvešča, da 13. decembra stopi v veljavo določba o označbi hranilne vrednosti živil evropske uredbe 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom.
Označevanje energijskih vrednosti in količin hranil v živilu pomeni posredovanje naslednjih obveznih informacij potrošnikom:

  • energijsko vrednost v kJ in kcal,
  • količino maščob in količino nasičenih maščob,
  • količino ogljikovih hidratov in količino sladkorjev,
  • količino beljakovin,
  • količino soli (po potrebi je lahko v neposredni bližini označbe hranilne vrednosti izjava, v kateri je navedeno, da je vsebnost soli izključno posledica naravno prisotnega natrija).

Direktorica GS1 Slovenija Zdenka Konda poudarja, da potrebujejo potrošniki natančne in razumljive informacije o vsebini in sestavi živilskih proizvodov: "Sploh v času nakupov preko različnih kanalov, predvsem digitalnih, je pomembno, da je potrošnik pravilno obveščen o proizvodih, ki jih kupuje. S pravimi podatki je zagotovljena tudi sledljivost.”


GS1 Slovenija je nacionalni predstavnik mednarodne organizacije GS1 AISBL, ki ima na podlagi licenčne pogodbe edini v Sloveniji status in vsa pooblastila ter obveznosti nacionalne organizacije mednarodnega sistema GS1.]]>
(Visited 6 times, 1 visits today)