Od jutri Evropski teden mladih: “Demokracija in jaz”

24. april, 2019

Letošnji Evropski teden mladih bo že deveti zapovrstjo. Potekal bo med 29. aprilom in 5. majem 2019, osrednja tema letošnjih aktivnosti ETM pa je ‘Demokracija in jaz’.

Evropska komisija in nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota načrtujejo številne aktivnosti.

“Aktivnosti, ki jih organiziramo nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Evropska komisija v sodelovanju z mladimi, udeleženci projektov sprejetih v oba programa, mladinskimi organizacijami in oblikovalci politik, potekajo na evropski, nacionalnih in lokalnih ravneh po vsej Evropi. V zadnji izvedbi Evropskega tedna mladih, maja 2017, je bilo izvedenih okrog 1000 dogodkov, na katerih je sodelovalo več kot 112.000 udeležencev. V Sloveniji smo pred dvema letoma skupaj z vami izvedli več kot 20 dogodkov, osrednji dogodek Evropskega tedna mladih pa je bil Mladinstival, ki se ga udeležilo več kot 300 mladih, predstavnikov organizacij iz mladinskega sektorja in odločevalcev,” povedo na zavodu Movit.

‘Demokracija in jaz’

Sporočilo osrednje teme ETM 2019 je, da imamo vsak dan priložnost, da vplivamo na odločitve, ki zadevajo vse nas. Glasovanje na volitvah (formalna demokracija), bodisi nacionalnih ali evropskih, je najpomembnejši izraz demokratične udeležbe, še zdaleč pa ne edini. “Kar se zgodi ali dogaja med volitvami, je enako pomembno za delovanje demokracije: vključevanje v prostovoljsko delo, razprava z oblikovalci javnih politik in odločevalci, udeležba na protestih pred vladnimi zgradbami ali bojkotiranje (demokracija v praksi). Pri tem ne gre spregledati tudi pomena novih oblik komuniciranja, ki gredo z roko v roki z novimi oblikami izmenjave mnenj v demokratični areni,” poudarjajo na nacionalni agenciji.

Vir: Movit

(Visited 7 times, 1 visits today)