Od 7. aprila dalje na policah trgovin ne bo več živil s trans maščobami?

27. marec, 2019
Vesna Bizjak

V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se izteče 7. aprila, ko ne bo več dovoljeno tržiti živil z več kot 2 g industrijsko dodanih trans maščob na 100 g maščob.

Potrebo po strogi zakonodaji na tem področju potrjujejo tudi rezultati državnega raziskovalnega projekta »Trans maščobe v živilih«. O tem, kajto pomeni za potrošnike in zakaj sami ne znamo presoditi, kaj je zdravo za nas, smo se pogovarjali s prof. dr. Igorjem Pravstom z Inštituta za nutricionistiko, ki skupaj s partnerji izvaja projekt.

Kaj prepoved pomeni za izdelke, ki so na trgu – ali lahko od 7.4. dalje pričakujemo prazne police, kjer so danes čipsi itd?

“Pravilnik je bil javno objavljen že pred enim letom in proizvajalci so imeli čas za prilagoditev sestave živil. Živila je mogoče proizvesti tako, da v njih ni presežena v pravilniku določena količina nevarnih trans maščobnih kislin. Za proizvajalce z usposobljenim kadrom to večinoma ne bi smel biti večji problem, kot so pokazale tudi izkušnje v drugih državah. Tudi za potrošnike ne bo večjih sprememb. Na Danskem sotrans maščobe v živilih omejili že pred desetletjem, potrošniki pa tega prehoda niso niti opazili. Najpomembnejša sprememba za proizvajalce bo, da se bodo izognili uporabi delno hidrogeniranim rastlinskim maščobam, pri katerih se v industrijskem procesu hidrogeniranja tvorijo trans maščobne kisline. Je pa ob tem potrebno izpostaviti, da govorimo o procesiranih živilih, ki lahko vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob, sladkorja ali soli, zaradi česar tudi ob uveljavitvi nove zakonodaje priporočamo njihovo zmerno uživanje.”

Zakaj se po vašem mnenju ljudje ne znamo sami odločiti, da nezdravih izdelkov ne bomo uživali – res potrebujemo zakonodajno prepoved? 

“Ko govorimo o običajnih živilih, bo odločitev o uživanju takšnega živila seveda vedno na strani potrošnika. Prehrana mora biti pestra in uravnotežena, občasno uživanje kakšnega manj zdravega živila pa pri tem ne predstavlja posebne težave. Kadar pa so v živilu skrite zdravju škodljive sestavine, katerih količino je možno enostavno zmanjšati – kot je to npr. pri trans maščobah, pa ne vidim nobene potrebe da bi odločitev o nakupu takšnih živil prelagali na potrošnika. Proizvajalec živila mora zagotoviti, da je živilo varno, tako da se potrošnik s tem problemom niti ne bo ukvarjal. Zakonodajna omejitev trans maščob v živilih je pravi korak v to smer.”

Če bi primerjali škodljivost uživanja trans maščob (laično rečeno) z npr. kajenjem, kakšni so škodljivi učinki na zdravje? 

“Tovrstne dejavnike tveganja je zelo težko realno primerjati. Bolj primerna je primerjava z drugimi maščobami. Dokazano je npr. da so trans maščobe še bistveno bolj škodljive od nasičenih maščob, za katere se sicer priporoča nadomeščanje z zdravju koristnejšimi nenasičenimi maščobami.”

Kako konkretno pa trans maščobe vplivajo na zdravje?

“Prvi dokazi o neugodnem vplivu trans maščobnih kislin na zdravje izvirajo že iz sredine 70. let prejšnjega stoletja, ko so britanski znanstveniki postavili hipotezo, da je s srčno-žilnimi boleznimi povezana povečana umrljivost v Veliki Britaniji verjetno povezana z uživanjem vse večjih količin hidrogeniranih maščob. Kasnejše raziskave so to potrdile in pokazale, da so glavni krivec za povečano tveganje ravno trans maščobne kisline, ki jih je bilo največ v delno hidrogeniranih rastlinskih maščobah. O zelo visokih količinah zaužitih teh maščob so poročali tudi iz ZDA. Na osnovi dokazanih tveganj se je uporaba delno hidrogeniranih rastlinskih maščob v živilih konec prejšnjega stoletja začela hitro zmanjševati in uveljavilo se je splošno prepričanje, da trans maščobe v razvitih državah ne predstavljajo več pomembnega javno-zdravstvenega problema.


Več info: Rezultati raziskovalnega projekta »Trans maščobe v živilih« pred uveljavitvijo novega pravilnikaKronologija zakonodajne omejitve trans maščob,

 

(Visited 4 times, 1 visits today)