Novosti v zdravstvu: napotnice, naročanje in čakalne vrste

17. januarja, 2018

Na Ministrstvu za zdravje je včeraj potekala novinarska konferenca na temo Zakona o pacientovih pravicah in Pravilnika o naročanju in najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

Pravilnik bo v veljavo stopil 21. januarja, na novinarski konferenci pa so opozorili, da ima veliko število pacientov doma še neizkoriščene napotnice ali delovni nalog. “Pacienti, ki imajo izdano napotno listino (napotnico ali katerikoli delovni nalog) s stopnjo nujnosti hitro ali redno z datumom izdaje pred 7. januarjem 2018 morajo do 21. januarja 2018 to napotno listino predložiti izvajalcu. Če pacienti napotnic in delovnih nalogov stopnje nujnosti hitro ali redno, izdanih pred 7. januarjem 2018, do takrat ne bodo predložili izvajalcem oziroma se naročili, ta napotna listina ne bo več veljavna,” je dejala državna sekretarka dr. Ana Medved.

napotnice18

Opozorila je še, da naj pacienti  skrbno spremljajo datum napotnic, ker je napotnica z oznako HITRO in REDNO veljavna 14 dni, za stopnjo nujnosti NUJNO pa velja rok za predložitev naslednji dan. Napotnica je torej veljavna 24 ur.

Konkretne novosti, ki jih prinaša novi Pravilnik

  • Vpeljuje novo kategorijo med čakalnimi dobami: »zelo hitro« = 14 dni (med »nujno« = 24 ur in »hitro« = 3 mesece).
  • Pospešijo in omejijo se roki naročanja: za »hitro« in »redno« ima pacient 14 dni, za »zelo hitro« pa samo 5. Z »nujno« napotnico do storitve v 24 urah po izdaji.
  • Uvrščanje v čakalni seznam na prvi prost termin, najkasneje pet dni po tem, ko prejmejo napotno listino.
  • Pacient enkrat termin lahko odpove, a mora to narediti najpozneje 10 dni pred terminom. Vsaj 10 dni pred terminom pacient prejme opozorilo o posledicah neupravičene odsotnosti.

Vir: MZ

(Visited 23 times, 1 visits today)